Η ανθρώπινη κομποστοποίηση ξεκινά επισήμως την άνοιξη του 2021, καθώς οι νομοθέτες της Πολιτείας της Ουάσιγκτον έδωσαν το πράσινο φως για τη λειτουργία της πρώτης τέτοιας μονάδας.

Η Recompose, με έδρα το Σιάτλ, θα προσφέρει την πρώτη ποτέ στα χρονικά του ανθρώπου «φυσική οργανική αποσύνθεση», μια διαδικασία που όπως μας λέει η ιδιοκτήτρια Katrina Spade μετατρέπει την ανθρώπινη σορό, τα κόκαλα, τα δόντια κ.λπ., σε οργανικό χώμα.

Η μεταμόρφωση του πτώματος σε χώμα λαμβάνει χώρα μέσα σε ειδικές σαρκοφάγους και όταν ολοκληρωθεί η διεργασία, η οικογένεια θα μπορεί να πάρει στο σπίτι ένα ποσοστό του χώματος. Το υπόλοιπο ποσοστό θα παραμένει στον χώρο, αποτελώντας τη βάση για τους κήπους της Recompose, «υπενθυμίζοντάς μας πως όλη η ζωή είναι διασυνδεδεμένη», όπως γράφει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της.

Με τιμές 5.500 δολαρίων (4.950 ευρώ), ο χώρος θα δέχεται σορούς και από άλλες πολιτείες, ακόμα και χώρες του εξωτερικού, φτάνει να κανονίσει ο ενδιαφερόμενος τη μεταφορά της σορού του ως εκεί.

Η όλη διαδικασία γίνεται μάλιστα σε επιστημονική επιμέλεια του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και της ειδικού Lynne Carpenter-Boggs, η οποία κομποστοποίησε πειραματικά τις σορούς 6 εθελοντών για ερευνητικούς λόγους.

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν πως η ανθρώπινη κομποστοποίηση έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από την ταφή και την καύση. Μέσα σε 30 μέρες, το σώμα μετατρέπεται σε «χώμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέας ζωής»…