Πολλές εταιρίες προχωρούν πια σε μια νέα μόδα που εγκαταλείπει την παραδοσιακή διάταξη των γραφείων σε έναν επαγγελματικό χώρο γι’ αυτό που ονομάζεται «hot desking».

Δεν έχεις δηλαδή το δικό σου γραφείο και όποιος προλάβει κάθεται όπου θέλει. Φτάνει να προλάβει.

Το αγαπούν όμως οι εργοδότες, καθώς μειώνει τα κόστη που συνδέονται με τη λειτουργία του γραφείου και αυξάνει την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού.

«Το hot desking είναι όταν μια εταιρία εγκαταλείπει την προσωπική θέση για τους υπαλλήλους της. Αντί να έρχεσαι στη δουλειά και να κάθεσαι στο δικό σου γραφείο, ο υπάλληλος είναι ελεύθερος να καταλάβει όποια κενή θέση είναι διαθέσιμη», εξηγεί η σύμβουλος εργασίας της TopResume, Amanda Augustine.

Η Augustine λέει ακόμα πως την καινοτομία υιοθετούν συνήθως εταιρίες τεχνολογίας και startups, μόνο που άρθρο των «Financial Times» τον Ιούλιο του 2019 την αποκάλεσε «Κόλαση».

Γιατί, όπως ισχυρίζεται, είσαι υποχρεωμένος να καθαρίζεις το γραφείο όπου έτυχε να καθίσεις κάθε μέρα. Και δεν έχεις προσωπικό χώρο για τα αντικείμενά σου. «Εντελώς αντιπαραγωγικό» χαρακτηρίζει η εφημερίδα το μέτρο, παρομοιάζοντάς το με «επαγγελματικές μουσικές καρέκλες».

«Δεν αρέσει σε όλους το hot desking», συμφωνεί και η Augustine, «κάποιοι δεν νιώθουν άνετα καραδοκώντας για ελεύθερη θέση ή αγχώνονται για το αν θα βρουν πράγματι κάπου να καθίσουν πηγαίνοντας στη δουλειά»…