Ισπανία: Προσέγγιση Σοσιαλιστών – Καταλανών για τη διευκόλυνση της ψήφου εμπιστοσύνης

Στόχος να επιτύχει η κυβέρνηση PSOE και Podemos ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις 16 Δεκεμβρίου


ΚΟΣΜΟΣ
17:00
04/12/2019
Ισπανία: Προσέγγιση Σοσιαλιστών - Καταλανών για τη διευκόλυνση της ψήφου εμπιστοσύνης
loading

Δείγματα για δυνατότητα συνεννόησης ανάμεσα στους Ισπανούς σοσιαλιστές (PSOE) και το κεντροδεξιό καταλανικό ERC, προκειμένου το δεύτερο να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Μαδρίτη, προέκυψαν από τον χθεσινό, δεύτερο, γύρο των διαπραγματεύσεών τους, οι οποίες θα συνεχισθούν σε εύθετο χρόνο.

Το PSOE εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει τους αυτονομιστές Καταλανούς να συνεργασθούν ώστε να επιτύχει η κυβέρνηση PSOE και αριστερών Podemos την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις 16 Δεκεμβρίου, όμως η εφεκτικότητα του ERC κατά πάσα πιθανότητα θα μεταθέσει τις σχετικές εξελίξεις για μετά τα Χριστούγεννα.

Μολαταύτα, τα πάντα δείχνουν πως οι δύο πλευρές έχουν διάθεση να επιταχύνουν τις εξελίξεις, ακόμη κι αν υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία διαφορών τους που δεν έχουν τολμήσει να προσεγγίσουν. Κατά πάσα πιθανότητα, η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, μολονότι στις ανακοινώσεις των κομμάτων δεν αναφέρεται τόπος και χρόνος.

Είναι βέβαιο πως σε κάποιο σημείο των διαπραγματεύσεων, το ERC θα απαιτήσει η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη, μία συμβολική κίνηση που θα εκπληρώνει μία από τις προϋποθέσεις του για «διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής» και «ισότιμα», για να συμφωνήσουν σε μία αποχή στη συνεδρίαση της Βουλής, που θα διασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό σχήμα PSOE/Podemos.

Πάντως, παρά την παραδοχή ότι «μολονότι υπάρχει προσέγγιση, ακόμη απέχουμε πολύ» από μία συμφωνία, που αναφέρεται στην ανακοίνωση του ERC, οι Ισπανοί σοσιαλιστές δείχνουν μεγαλύτερη αισιοδοξία, τονίζοντας «κάνουμε προόδους».

Προς την κατεύθυνση της συνεννόησης με τους Καταλανούς, πάντως, τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει αρκετές πρωτοβουλίες στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων. Την περασμένη Δευτέρα μάλιστα, οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών ενώσεων UGT Πέπε Άλβαρεθ και CCOO Ουνάι Σόρδο, επισκέφθηκαν στις φυλακές του Λιεδονέρς, στη Βαρκελώνη, τον έγκλειστο ηγέτη του ERC Οριόλ Ζουνκέρας, προκειμένου να του ζητήσουν τη διαμεσολάβησή του για να στεφθεί με επιτυχία η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη συνάντηση, οι δύο συνδικαλιστές υπογράμμισαν στον Ζουνκέρας αυτό που έχουν τονίσει και δημοσίως: ότι, δηλαδή θα πρέπει να τερματισθεί η διαιωνιζόμενη αμφιβολία για την κυβερνησιμότητα της χώρας, η οποία πρέπει να επιστρέψει στα φυσιολογικά μέτρα με μία κυβέρνηση ικανή να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, που θα δώσει ώθηση στην ισπανική οικονομία, θα λύσει τα προβλήματα των κοινωνικών υπηρεσιών και θα βοηθήσει να αμβλυνθεί η φτώχεια κι οι ανισότητες, που σύμφωνα με τα συνδικάτα μαστίζουν την χώρα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει