Η Νότια Κορέα ξεκίνησε σήμερα το πρωί τις ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη άσκηση προσομοίωσης ενδεχόμενης επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, σε κλίμα χαλάρωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ασκήσεων προσομοίωσης είναι εικονικές, σε αυτές συμμετέχουν περίπου 80.000 στρατιώτες της Νότιας Κορέας και οι περίπου 25.000 Αμερικανοί στρατιώτες, που σταθμεύουν στο νότιο τμήμα της χερσονήσου όλο το χρόνο. Οι προηγούμενες ετήσιες ασκήσεις εξόργιζαν την Πιονγκγιάνγκ, η οποία τις χαρακτήριζε πρόκληση και πρόβα εισβολής.

Φέτος όμως οι επικρίσεις είναι λιγότερες από ότι στο παρελθόν, καθώς έπειτα από μήνες εντάσεων στη χερσόνησο, που έφτασαν στο αποκορύφωμα τους τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη, οι δύο χώρες έχουν ξαναρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες διμερείς επαφές και ήδη ανακοίνωσαν αρκετές συμφωνίες.

Η Σεούλ και η Πιονγιάνγκ έχουν συμφωνήσει να επαναλειτουργήσει η βιομηχανική ζώνη Κάεσονγκ, που είναι κλειστή από τον Απρίλιο, και να επαναλάβουν την επανένωση – για λίγες μέρες – των οικογενειών που χωρίστηκαν με το τέλος του Πολέμου της Κορέας πριν από 60 χρόνια. Οι τελευταίες παρόμοιες συναντήσεις συγγενών οικογενειών, έγιναν το 2010, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

«Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να μπαίνει σε μια φάση όπου δεν προσπαθεί μόνο να μειώσει τις εντάσεις, αλλά και να βγει από την απομόνωσή της από τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Γιανγκ Γιονγκ Σεόκ, ειδικός για τη Βόρεια Κορέα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

(φωτογραφία αρχείου)

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.