Οι Ευρωπαίοι φοβούνται την κλιματική αλλαγή περισσότερο από την τρομοκρατία

Μελέτη της ΕΤΕπ έκρυβε… εκπλήξεις


ΚΟΣΜΟΣ
2:28
29/11/2019
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται την κλιματική αλλαγή περισσότερο από την τρομοκρατία
3
loading

Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι φοβούνται την κλιματική αλλαγή περισσότερο από το να χάσουν τη δουλειά τους ή μια τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ/EIB) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα την ώρα που οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο κήρυτταν «κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης».

Το συμβολικό ψήφισμα από τους βουλευτές είχε στόχο να ασκήσει πίεση για ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Η έρευνα της EΤΕπ που έγινε σε δείγμα 30.000 ερωτηθέντων από 30 χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα και οι ΗΠΑ, δείχνει ότι το 47% των Ευρωπαίων βλέπει την κλιματική αλλαγή ως υπ΄αριθμόν 1 απειλή στη ζωή τους, περισσότερο από την ανεργία, την ευρείας κλίμακας μετανάστευση και τις ανησυχίες για την τρομοκρατία.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν σε μεγάλο βαθμό για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καθημερινή τους ζωή και στο μέλλον», δήλωσε η 'Εμα Ναβάρο, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδια για τη δράση υπέρ του κλίματος και το περιβάλλον. «Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί από αυτούς είναι αισιόδοξοι απέναντι στη δυνατότητα αυτό να αντιστραφεί. Δυστυχώς, η επιστήμη υποστηρίζει το αντίθετο. Έχουμε μία ευκαιρία να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και να μετριάσουμε τις συνέπειες της», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανήκει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το μεγαλύτερο διεθνές θεσμικό όργανο δημόσιου δανεισμού που έχει ως αποστολή να χρηματοδοτεί σχέδια που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποστολή της είναι να στηρίξει με επενδύσεις δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θέμα που αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έρευνα, η πρώτη από τις τέσσερις που διενεργεί η ΕΤΕπ, δείχνει ότι ο βαθμός ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή είναι ακόμη υψηλότερος στην Κίνα σε σχέση με την ΕΕ, με το 73% των ερωτηθέντων να την θεωρεί ως τη μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία, σε σχέση με το 49% στις ΗΠΑ όπου οι περισσότεροι πολίτες ανησυχούν περισσότερο για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι το 41% των νεαρών Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών, ειδικά από τις χώρες του νότου όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Γαλλία, πιστεύουν ότι θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλη χώρα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Συνολικά, το 82% των Ευρωπαίων τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους, μια αντίληψη που φθάνει σε ποσοστό 98% στην Κίνα και 76% στις ΗΠΑ», επισημαίνει η μελέτη.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου θέλει να κάνει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μια περιοχή ουδέτερη όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, αφού έχει προηγηθεί η μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030. Αυτό απαιτεί ακόμη τη συναίνεση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προτού ένας τέτοιος στόχος καταστεί δεσμευτικός. Ωστόσο ορισμένες χώρες που ακόμη εξαρτώνται πολύ από τον άνθρακα όπως η Πολωνία, αντιτίθενται σε μια τέτοια φιλοδοξία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar χαχολοσ

  το Τουβαλου (μικρο νησιωτικο κρατοσ στον ειρηνικο) εδω και 10 χρονια εχει υπουργειο μεταναστευσησ και προωθει τουσ πολιτεσ του σε αλλα κρατη, χωρα προσ εξαφανιση. εδω στασ ευρωπασ εχουμε ολλανδια και βελγιο(κατω χωρεσ) που θα ερχονται ωσ κληματικοι μεταναστεσ στην ελλαδα, αρα εχουμε αλλη μια λυση για το δημογραφικο προβλημα τησ χωρασ μασ, εκτοσ των αφηχθεντων εξ ανατολασ.... ΥΓ την μεταναστευση δεν μπορει να την σταματισει κανεισ και αυτο συμβαινει απο την αρχη τησ ανθρωποτητοσ.....

 2. avatar Τη λαθρομετανάστευση ;

  Α ρε τούβλα.... Πρόβατα επί σφαγή πάτε.

 3. avatar Stateless

  Μ\'αρέσει που απορείτε!
  Μα υπάρχει σύγκριση το πόσους μπορεί να σκοτώσει ένας τρομοκράτης και πόσους πχ ένας τυφώνας? Με ποια συχνότητα χτυπάει το ένα και με ποια το άλλο? Στην Ελλάδα κάθε χρόνο θρηνούμε θύματα από τη κλιματική αλλαγή! Μέχρι και η Χαλκιδική τυφώνα είχε! Και άμα ξεκινήσει μία.....
  Αλήθεια, ξερρετε πόσους έχουν πάρει τα ορμητικά νερά? Ξέρετε πόσοι έχουν καεί?
  Το ξέρετε ότι το τσουνάμι του 2004 σκότωσε 200 χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε 1 ώρα? Ούτε ολόκληρο το ΝΑΤΟ δε μπορεί και μου λέτε για το τρομοκράτη με το κουζινομαχαιρο?
  Τι να κλ@σει ο τρομοκράτης μπροστά στη φύση?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει