Την απελευθέρωση 26 Παλαιστινίων κρατουμένων μέσα στις επόμενες ημέρες αποφάσισε η κυβέρνηση του Ισραήλ, μερικοί εκ των οποίων έχουν περάσει τουλάχιστον δύο δεκαετίες στη φυλακή. Η κίνηση αυτή έγινε βάσει μιας συμφωνίας που οδήγησε στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών τον περασμένο μήνα, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Η απόφαση λήφθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής από μια ομάδα τριών μελών του υπουργικού συμβουλίου με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιαλόν και προσωπικό που ειδικεύεται σε νομικά και θέματα ασφαλείας.

Οι οικογένειες των ισραηλινών θυμάτων από τις επιθέσεις των κρατουμένων έχουν 48 ώρες προκειμένου να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν την προγραμματισμένη απελευθέρωσή τους. Ορισμένες από τις οικογένειες των ισραηλινών θυμάτων των επιθέσεων για τις οποίες οι κρατούμενοι καταδικάστηκαν, είναι ενάντια στην απελευθέρωσή τους. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα, φυλακίστηκαν μεταξύ 1985 και 1994 και είχαν καταδικαστεί για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας ή ως συνεργοί σε θανατηφόρες επιθέσεις.

Οι κρατούμενοι θα είναι στην πρώτη από τις τέσσερις ομάδες των 104 συνολικά παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν, ως μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά από τις διπλωματικές προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προκειμένου να αρχίσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε ζητήσει την απελευθέρωση των κρατουμένων, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται για πάνω από μία δεκαετία στη φυλακή. Η απόφαση έρχεται τρεις ημέρες πριν από έναν προγραμματισμένο δεύτερο γύρο ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη.