Ο κουβανός διαφωνών Οσβάλντο Παγιά, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Ιούλιο του 2012 σε τροχαίο δυστύχημα στην Κούβα, σκοτώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας αυτής, υποστηρίζει ο Ισπανός Άνχελ Καρομέρο, ο οποίος οδηγούσε το μοιραίο αυτοκίνητο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελ Μούντο».

«Οι κουβανέζικες μυστικές υπηρεσίες δολοφόνησαν τον Οσβάλντο Παγιά», δήλωσε ο Άνχελ Καρομέρο, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι του αυτοκινήτου μέσα στο οποίο σκοτώθηκε ο διαφωνών στις 22 Ιουλίου 2012.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ένας άλλος κουβανός διαφωνών, ο Χάρολντ Σεπέρο, είχε σκοτωθεί επίσης. Ένα τέταρτο πρόσωπο, ο Σουηδός Άρον Μόντιγκ, πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Νεολαίας της χώρας του, βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο και διαβεβαίωσε πως κοιμόταν τη στιγμή του δυστυχήματος, το οποίο σημειώθηκε στην τοποθεσία Μπαγιάμο της Κούβας.

Ο Άνχελ Καρομέρο, 27 ετών, αναπληρωτής γραμματέας του κινήματος της νεολαίας του ισπανικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, είχε καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2012 στην Κούβα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Το Δεκέμβριο εκδόθηκε στην Ισπανία για να εκτίσει την ποινή του σε καθεστώς ημιελευθερίας.

Ο θάνατος του Οσβάλντο Παγιά, στην ηλικία των 60 ετών, είχε στερήσει την κουβανέζικη αντιπολίτευση από τον κύριο ηγέτη της.

Σύμφωνα με τον Άνχελ Καρομέρο, η επίσημη εκδοχή της υπερβολικής ταχύτητας για να εξηγηθεί το δυστύχημα ήταν “ένα τέλειο άλλοθι για να κρυφτεί ο θάνατος του μοναδικού αντιπολιτευόμενου που μπορούσε να ηγηθεί της μετάβασης στην Κούβα».

«Είμαι σίγουρος ότι ο Παγιά βγήκε ζωντανός από το δυστύχημα. Οι νοσηλεύτριες και ένας ιερέας με είχαν διαβεβαιώσει ότι μας είχαν μεταφέρει και τους τέσσερις στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Ο Άνχελ Καρομέρο υποστήριξε ακόμη σ’ αυτή τη συνέντευξη πως η δίκη του στην Αβάνα ήταν «μια παντομίμα» στη διάρκεια της οποίας «η κουβανέζικη εισαγγελία κατασκεύαζε αποδείξεις καθώς προχωρούσε η δίκη».

Σύμφωνα με την επίσημη έρευνα, το όχημα κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα στην είσοδο μιας ζώνης έργων, ένα ξαφνικό φρενάρισμα έκανε τον οδηγό του να χάσει τον έλεγχο και το όχημα βγήκε από το δρόμο και έπεσε με φόρα πάνω σ’ ένα δένδρο.