Μελετώντας στοιχεία του τελευταίου αιώνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μετά την πανσέληνο ακολουθούν ισχυρές βροχοπτώσεις, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τις παρατηρήσεις των αγροτών σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές -γεωγράφοι και κλιματολόγοι- από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Science» διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις φάσεις στις Σελήνης και στην ποσότητα των νερών που κυλάνε στα ρυάκια, τους χείμαρρους κλπ. Όπως ανακάλυψαν, υπάρχει μια μικρή αύξηση στη ροή των επιφανειακών υδάτων ανάμεσα στην πανσέληνο και στο πρώτο τέταρτο της νέας Σελήνης.

Μελετώντας τα στοιχεία βροχοπτώσεων, τα οποία φτάνουν μέχρι το 1895, από τουλάχιστον 1.200 αμερικανικούς μετεωρολογικούς σταθμούς, επιβεβαίωσαν ότι όντως υπάρχει σχέση ανάμεσα στις αέναες φάσεις του φεγγαριού και στις περιοδικές μεταβολές των βροχοπτώσεων.

Η επίδραση του δορυφόρου της Γης, αν και είναι υπαρκτή, δεν φαίνεται πάντως να είναι μεγάλη και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εξηγεί το 1-2% των μεταβολών στις βροχοπτώσεις.