Κοινό τριετές πρόγραμμα αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Κύπρο, με αφορμή και την επίσκεψη του Ν. Μεντβέντεφ στην Κύπρο.

Στο πρόγραμμα η Μόσχα θα εκφράσει την υποστήριξή της στον Πρόεδρο Χριστόφια για επίτευξη μια συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Αυτό θα γίνει με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπουν τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα.

Ο κ. Μεντβέντεφ θα εκφράσει την αντίθεσή του στην επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η υπογραφή πρωτοκόλλου, που τροποποιεί την συμφωνία του 1998 για αποφυγή διπλής φορολογίας. Με το πρωτόκολλο η Κύπρος επιτυγχάνει την αφαίρεσή της από τη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας, στην οποία είχε περιληφθεί την Ιη Ιανουαρίου του 2008.

Θα υπογραφούν επίσης μνημόνια συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των αεροπορικών, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών και του τουρισμού.

Οι δύο χώρες θα υπογράψουν ακόμη Πρωτόκολλο Εφαρμογής της Συμφωνίας Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανεισδοχή μεταναστών και Μνημόνιο Συνεργασίας για παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών.

Ρωσία και Κύπρος θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας σε χρηματο-οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο και συμφωνία που θα αφορά τον τομέα της επιστημονικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας.

Ο Ν. Μεντβέβτεφ έφτασε τα ξημερώματα στην Κύπρο και έγινε δεκτός με τιμές από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκων Κυπριανού. Μετά τη συνάντηση με το Δ. Χριστόφια στη 10 θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και θα τελέσει τα εγκαίνια ρωσικής εμπορικής τράπεζας.

Το βράδυ, ο πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει δείπνο, προς τιμή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα του απονείμει το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Ο κύριος Μεντβέντεφ θα αναχωρήσει από την Κύπρο αργά το βράδυ.