Στο κόκκινο παραμένει η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, όπου η αστυνομία μπήκε σήμερα στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής προκειμένου να συλλάβει διαδηλωτές.

Οι αρχές έσπασαν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι φοιτητές και μπήκαν στον χώρο για να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές που βρίσκονται εντός της Σχολής πυρπόλησαν την κεντρική είσοδο, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εισβάλουν.

Η αστυνομία απείλησε με χρήση πραγματικών σφαιρών, εάν οι διαδηλωτές, τους οποίους αποκάλεσε «ταραξίες», χρησιμοποιήσουν φονικά όπλα και προβούν σε πράξεις βίας, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τους διαδηλωτές που πετούσαν βόμβες μολότοφ έξω από το Πολυτεχνείο.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ έκρινε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε τον προηγούμενο μήνα από την κυβέρνηση και το οποίο απαγόρευε τη χρήση μάσκας ή άλλου καλύμματος του προσώπου στις διαδηλώσεις.

«Οι περιορισμοί που επιβάλλει στα θεμελιώδη δικαιώματα ξεπερνούν αυτό που είναι λογικά απαραίτητο» εκτίμησε το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με περίληψη της απόφασής του. Η έκβαση της υπόθεσης αποτελεί νίκη για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους εδώ και πέντε μήνες, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Αντιμέτωπες με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του το 1997 στην Κίνα, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν τον Οκτώβριο να απαγορεύσουν τη χρήση μάσκας στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ επικαλέστηκε διάταξη του 1922 που δεν είχε εφαρμοστεί μετά τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Προκειμένου να μην μπορούν να τους ταυτοποιήσουν οι διαδηλωτές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις φορώντας μάσκες. Κάποιοι φορούν μάλιστα και κράνη, γυαλιά προστασίας ή αντιασφυξιογόνες μάσκες ώστε να προστατευθούν από τα δακρυγόνα και τις βομβίδες που χρησιμοποιεί η αστυνομία.