Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε μια επιστολή από τις ΗΠΑ στην οποία η Ουάσινγκτον διατυπώνει ορισμένες «παρατηρήσεις» σχετικά με τον Αμερικανό πρώην τεχνικό σύμβουλο των μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν ο οποίος παραμένει εδώ και έναν μήνα εγκλωβισμένος στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας.

«Την Τετάρτη η Ρωσία έλαβε μια επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ στην οποία παρουσιάζει ορισμένες πλευρές της αμερικανικής άποψης όσον αφορά τον Έντουαρντ Σνόουντεν», ανέφερε το γραφείο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Στην επιστολή αυτή δεν υπάρχει κανένα αίτημα για την έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ», προστίθεται στο κείμενο.
Η ανακοίνωση αυτή στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία ημέρα μετά από τη σύγχυση που προκλήθηκε σχετικά με το αν ο Σνόουντεν έλαβε ή όχι προσωρινή άδεια παραμονής στη Ρωσία.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει αρχικά ότι ο Αμερικανός θα μπορέσει να φύγει άμεσα από τη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου.

Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε σχεδόν αμέσως από τον δικηγόρο του Σνόουντεν, σύμφωνα με τον οποίο δεν έχουν δοθεί ακόμη από τις ρωσικές υπηρεσίες τα έγγραφα που θα του επέτρεπαν να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο.