Τείχος του Βερολίνου: 30 χρόνια μετά την πτώση του, άλλα τείχη υψώνονται στον κόσμο

Χίλια χιλιόμετρα τείχους στην ΕΕ


ΚΟΣΜΟΣ
10:43
08/11/2019
Τείχος του Βερολίνου: 30 χρόνια μετά την πτώση του, άλλα τείχη υψώνονται στον κόσμο
6
loading

Τριάντα χρόνια κλείνουν φέτος από την πτώση του τείχους του Βερολίνου κι ενώ θα έπρεπε να είναι το τελευταίο, τείχη συνεχίζουν να υψώνονται σε όλο τον κόσμο. «Το τείχος του Τραμπ» με το Μεξικό, «φράχτης ασφαλείας» μεταξύ του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης, φράχτες γύρω από τους ισπανικούς θύλακες στο Μαρόκο...

«Η 9η Νοεμβρίου 1989 σηματοδότησε κάτι που πολλοί ήλπισαν να αποτελέσει μια νέα εποχή συνεργασίας και ανοίγματος που θα ξεπερνά τα σύνορα» αναφέρει το Transnational Institute (TNI), ένα διεθνές κέντρο think tank με έδρα το Άμστερνταμ.

«Τριάντα χρόνια αργότερα φαίνεται να έχει συμβεί ακριβώς το αντίθετο: ο κόσμος απαντά στα προβλήματα της διεθνούς ασφάλειας με τείχη, στρατιωτικοποίηση και απομόνωση», εκτιμά το TNI στην έκθεσή του Building Walls, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Το κύμα αισιοδοξίας δεν κράτησε πολύ» επιβεβαίωσε η Αλεξάντρα Νοβοσελόφ ερευνήτρια στο International Peace Institute της Νέας Υόρκης.

«Τα τείχη εξακολουθούν να υπάρχουν και αυξηθήκαν. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα σε σχέση με 30 χρόνια πριν. Κατέγραψα περίπου 20, δηλαδή διπλάσια σε σχέση με το 1989» πρόσθεσε η Νοβοσελόφ.

Η Ελίζαμπεθ Βαλέ, πολιτική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ (UQAM) μέτρησε από την πλευρά της «70 με 75 τείχη που έχουν ήδη κατασκευαστεί ή που έχει ανακοινωθεί η ανέγερσή τους», έναντι περίπου 15 το 1989.

Αν τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα «τα υπάρχοντα τείχη καλύπτουν μια απόσταση περίπου 40.000 χιλιομέτρων», όση είναι η περίμετρος της Γης, εξηγεί η Βαλέ που έχει γράψει το βιβλίο «Borders, Fences and Walls – State of Insecurity».

Αν και η παγκοσμιοποίηση είχε αναπτερώσει τις ελπίδες για απάλειψη των συνόρων, στην πραγματικότητα προκάλεσε ένα «σοκ προς τα πίσω» τροφοδοτώντας «τον εθνικισμό» «που αγαπά τα τείχη», εξηγεί ο Μπρουνό Τερτέ, ο οποίος μαζί με την Ντελφίν Παπέν έχει γράψει το βιβλίο: «L’ Atlas des frontiers. Murs, conflits, migrations» («Ο Άτλαντας των συνόρων: Τείχη, συγκρούσεις, μετανάστευση»).

1.000 χιλιόμετρα τείχους στην ΕΕ

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 «πολλαπλασιάστηκαν τα τείχη» αναφέρει ο Τερτέ, αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών του Παρισιού.

Αναγείρουμε τείχη «για να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε με έναν μάλλον φαιδρό τρόπο παγκόσμια φαινόμενα όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση ή η φτώχεια», αναφέρει η Αλεξάντρα Νοβοσελόφ.

Φράκτες ασφαλείας: τα τείχη πλέον ανεγείρονται ολοένα και συχνότερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μετανάστευση.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν έχουν ανεγείρει από τη δεκαετία του 1990 σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα τειχών, δηλαδή έξι φορές το μήκος του τείχους του Βερολίνου, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο εκτοπισμένων», αναφέρει το TNI στην έκθεσή τους.

Ωστόσο «τα τείχη δεν βοηθούν να ανασταλούν οι ροές», σημειώνει η Βαλέ. «Αντίθετα συμβάλλουν στο να γίνονται παράνομες. Ακόμη περισσότερο συμβάλλουν στο να κρύβεται μια πραγματικότητα. Όταν εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν, τα τείχη δεν θα χρησιμεύουν πια σε τίποτα» προειδοποιεί η ειδικός.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar φωφω

  Εμείς είμαστε παρακατιανοί ως χώρα μέλους τής εε, δεν έχουμε τον δικό μας τοίχο .

 2. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Άνγκελα Μέρκελ: Αν ζούσα στη ΓΛΔ θα είχα πάρει σύνταξη και θα γύριζα τον κόσμο

  Η Άνγκελα Μέρκελ, που μεγάλωσε στην πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, έσωσε συνέντευξη στο Spiegel με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πτώση του τείχους σε λίγες μέρες.
  Σε αυτήν υπάρχουν διάφορα αντιφατικά σημεία μαζί με τον αναμενόμενο αντικομμουνισμό -πχ όταν κάνει λόγο για δικτατορία και αποδίδει το
  κύμα της Ostalgie στην έλλειψη κατανόησης κάποιων σημείων από τους “Δυτικούς” που κάνει τους “Ανατολικούς” να τα εξιδανικεύουν από αντίδραση…
  .....

 3. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Η αντικομμουνιστική υστερία για το τείχος του Βερολίνου

  Το τείχος του Βερολίνου χτίστηκε τον Αύγουστο 1961 και έπαψε να υπάρχει με την ανατροπή της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) τον Νοέμβρη 1989. Στους μηχανισμούς της καπιταλιστικής προπαγάνδας το τείχος έχει χαρακτηριστεί ως «έγκλημα», ως «αίσχος», ως «Τείχος της Ντροπής» που χώριζε ένα έθνος, μια πόλη, οικογένειες κ.ο.κ. Σήμερα, με τη
  συμπλήρωση 30 χρόνων από την επικράτηση της αντεπανάστασης στη ΓΛΔ και την «Πτώση του Τείχους», η αντικομμουνιστική προπαγάνδα φουντώνει και θα φουντώσει ακόμα περισσότερο. Αλλωστε, το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (19 Σεπτέμβρη 2019), το οποίο αποτελεί μνημείο ιστορικής παραχάραξης, στη θέση 14 προβλέπει και ανάλογες χρηματοδοτήσεις για την αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Συγκεκριμένα, δεσμεύεται να παρέχει «ουσιαστική στήριξη τόσο σε σχέδια ιστορικής μνήμης και εορτασμού της μνήμης στα κράτη μέλη, όσο και στις δραστηριότητες της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης, και να διαθέσει επαρκή χρηματοδοτικά κονδύλια στο πλαίσιο του προγράμματος "Ευρώπη για τους πολίτες", προκειμένου να στηρίξει την απότιση φόρου τιμής και τη μνήμη των θυμάτων του ολοκληρωτισμού».
  ....

 4. avatar Ορεα

  Τι προτείνεις κυρία βαλε να πάρει η πλουσια Ευρώπη 3 δις φτωχούς και μετά να γίνουν σε 10χρόνια 30 δις άντε γιατί μας τα πριξατε με την τάχα ανθρωπιά σας

 5. avatar Συμπέρασμα

  ΦΕΡΤΕ ΑΛΛΑ 600 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  1. avatar Απάντηση σε: Συμπέρασμα

   Δεν τελειώνεις με τους φασίστες όταν τελειώσει η δίκη της Χρυσής Αυγής

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει