Οι Εβραίοι που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι οποίοι κατά την επιστροφή τους στο Άμστερνταμ χρειάστηκε να καταβάλουν τα ενοίκια που όφειλαν στο δήμο κατά την απουσία τους, πρέπει τώρα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και μάλιστα με τόκο, δήλωσε ο δήμαρχος Έμπερχαρντ βαν ντερ Λάαν.

«Κάθε δεκάρα, που μάς καίει τις τσέπες, γιατί υπήρξαμε άκαρδοι και ψυχροί γραφειοκράτες, πρέπει να επιστραφεί μαζί με τους τόκους», τόνισε ο δήμαρχος του Άμστερνταμ.

Τον Απρίλιο ξέσπασε διαμάχη, αναφέρει το ΑΜΠΕ, μετά τη δημοσιοποίηση από μια φοιτήτρια, εγγράφων που βρέθηκαν σε αρχεία, με τα οποία οι δημοτικές αρχές ζητούσαν από τους Εβραίους που είχαν γλιτώσει από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και είχαν επιστρέψει στο Άμστερνταμ, να καταβάλουν τα ανεξόφλητα μισθώματα για κατοικίες σε κτίρια τα οποία ανήκουν στο δήμο.

«Σοκαριστήκαμε όταν πληροφορηθήκαμε τι είχε συμβεί», τόνισε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τον οποίο διενεργείται έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Οι δημοτικές αρχές του Άμστερνταμ είχαν μάλιστα απαιτήσει την καταβολή προστίμων για την καθυστέρηση της καταβολής των μισθωμάτων κατοικιών που είχαν κατασχεθεί και καταληφθεί από τους Γερμανούς ή από μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας NSB, το οποίο συνεργάστηκε με τους ναζί.

Τα πρόστιμα που ζητήθηκαν αφορούσαν κάποιες φορές σπίτια κατεστραμμένα από τους βομβαρδισμούς. Το Άμστερνταμ ήταν υπό γερμανική κατοχή από το 1940 ως το 1945 και μόνον 18.000 από τους 80.000 Εβραίους της πόλης επέζησαν.

«Με τα μάτια του σήμερα, είναι μια απεχθής υπόθεση. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι άνθρωποι που και οι ίδιοι έζησαν την κατοχή υπήρξαν τόσο άκαρδοι», τόνισε ο δήμαρχος.