O υπουργός Άμυνας του Κοσόβου, Αγκίμ Τσέκου τόνισε ότι «εμμένει στη θέση» πως οι Δυνάμεις Ασφάλειας του Κοσόβου (BSK) πρέπει εντός του 2013 να γίνουν Στρατός.

«Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μία βαθιά διαδικασία που απαιτεί χρόνο και συντονισμό. Εργαζόμαστε για τον εντοπισμό των πραγματικών αναγκών στον τομέα της ασφάλειας στο Κόσοβο σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας.

Η διαδικασία αυτή πρέπει να τερματιστεί έως το τέλος του έτους και αμέσως θα υποβάλουμε συστάσεις προς την κυβέρνηση και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ για το τί είναι αναγκαίο ώστε να είναι το Κόσοβο ασφαλές και σε θέση να βοηθήσει στη διαφύλαξη και στην οικοδόμηση της ειρήνης στον κόσμο» είπε ο κ. Τσέκου μετά από συνάντηση με τον πρέσβη της Βρετανίας στην Πρίστινα, Γιαν Κλιφ.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των Δυνάμεων Ασφάλειας του Κοσόβου στο βορρά, ο κ. Τσέκου τόνισε ότι για το θέμα αυτό- βάσει της συμφωνίας Πρίστινας -Βελιγραδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων – πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR).

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο πρέσβης της Βρετανίας τόνισε ότι το Κόσοβο τώρα βρίσκεται σε φάση επανεξέτασης του τομέα ασφάλειας, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους