Απελάθηκε Ρώσος διπλωμάτης από τη Βουλγαρία που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία

Διαπιστώθηκε ότι συμμετείχε σε «συνωμοτικές συναντήσεις


ΚΟΣΜΟΣ
0:52
30/10/2019
Απελάθηκε Ρώσος διπλωμάτης από τη Βουλγαρία που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία
loading

Προθεσμία 24 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα έδωσε σήμερα σε έναν Ρώσο διπλωμάτη το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αφού διαπίστωσε ότι το αίτημά του προς τη Μόσχα να τον ανακαλέσει μέχρι τη Δευτέρα (28/10) δεν υλοποιήθηκε.

Το υπουργείο αναγκάστηκε να στείλει μια γραπτή ανακοίνωση στον Ρώσο πρεσβευτή νωρίς το πρωί σήμερα, αφού η πρεσβεία ενημέρωσε νωρίτερα ότι ο εν λόγω διπλωμάτης, για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκεται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες, βρισκόταν ακόμη στη Βουλγαρία.

Οι Αρχές της γειτονικής χώρας απέλασαν τον διπλωμάτη, αφού οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι συμμετείχε σε «συνωμοτικές συναντήσεις» με Βούλγαρους. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που είχε άδεια πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πρεσβεία της Ρωσίας έλαβε ένα σημείωμα από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών που κήρυττε persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) έναν εργαζόμενό της», επιβεβαίωσε η πρεσβεία σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας ότι ο διπλωμάτης θα αναχωρήσει από τη Βουλγαρία εντός της διορίας.

Στην ανακοίνωση αυτή σημειώθηκε ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει αντίμετρα.

Η Βουλγαρία είναι σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., αλλά διατηρεί στενούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία παραμένει ο μεγαλύτερος ενεργειακός πάροχος της χώρας.

Η Σόφια δεν είχε ακολουθήσει το παράδειγμα των συμμάχων της και δεν απέλασε διπλωμάτες της Μόσχας με αφορμή την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ εναντίον ενός Ρώσου, πρώην διπλού κατασκόπου, στην Αγγλία, πέρσι την άνοιξη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει