Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται, λίγες μόλις ώρες μετά την αποκατάστασή του στη θέση αυτή, επικαλούμενος εν δυνάμει συγκρούσεις συμφερόντων στην εξέταση δικαστικών υποθέσεων, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση αυτή επί εποχής του Χόσνι Μουμπάρακ, είχε παυθεί το Νοέμβριο 2012 από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος έχει τώρα καθαιρεθεί. Είχε επιστρέψει στα καθήκοντά του αυτή την εβδομάδα με απόφαση της δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Αντίς Αμπέμπα αρνήθηκε σήμερα ότι στη χώρα του σημειώθηκε μια αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας, ενώ η 54μελής Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) αναμένεται πιθανόν να αποφασίσει την αναστολή της συμμετοχής της Αιγύπτου σε αυτή.

«Η φωνή και η παρουσία δεκάδων εκατομμυρίων Αιγυπτίων στους δρόμους και τις πλατείες σ’ όλη την Αίγυπτο δεν μπορεί να παραβλεφθεί – αυτή η φωνή πρέπει να ακουστεί και να γίνει κατανοητή και σεβαστή», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μοχάμεντ Ιντρίς αφού προηγουμένως είχε μιλήσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της ΑΕ που θα αποφασίσει για την τύχη της Αιγύπτου στην Ένωση.

«Τελικά ο λαός είναι η πηγή κάθε νομιμότητας», τόνισε.

«Ο ρόλος του στρατού είναι να υποστηρίζει το λαό. Ο στρατός δεν υποκίνησε πραξικόπημα και δεν επέβαλε τη δική του ατζέντα στο λαό παρά τη θέληση του τελευταίου, αντιθέτως, υποστήριξε την ατζέντα του λαού», δήλωσε ο Ιντρίς.