«Μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» χαρακτήρισε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών τη συμφωνία για το Brexit, που επιτεύχθηκε σήμερα από τη βρετανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σάιμον Κόβενι χαιρέτισε τη συμφωνία, σημειώνοντας πως «αναγνωρίζει όλα τα ζητήματα που εγείρουμε τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι μια συμφωνία που θα προστατεύσει τους πολίτες σε αυτό το νησί, θα προστατεύσει την ειρήνη σε αυτό το νησί και θα προστατεύσει το εμπόριο σε αυτό το νησί».

«Καλά νέα» χαρακτήρισε την επίτευξη της συμφωνίας ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

«Η συμφωνία πρέπει τώρα να εξηγηθεί από τεχνικής άποψης, να παρουσιαστεί από πολιτικής άποψης. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ώρες. Σε ό,τι με αφορά, είμαι ικανοποιημένος που καταφέραμε να τη βρούμε και αρκετά βέβαιος ότι μπορεί να επικυρωθεί από το βρετανικό και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε: «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός. Είναι στον χαρακτήρα μου, στην ιδιοσυγκρασία μου, διότι γνωρίζω από εμπειρία ότι ο διάβολος συχνά κρύβεται στις λεπτομέρειες….τώρα είναι απαραίτητο το βρετανικό Κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του».

Ο Βρετανός υπουργός Τζέικομπ Ρις-Μογκ, αρμόδιος υπουργός για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο, η Βρετανία εξασφάλισε μια καλή συμφωνία με την ΕΕ η οποία εγγυάται ότι όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανήκει σε μια τελωνειακή ένωση, σημειώνοντας ότι αναμένεται να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το DUP ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την συμφωνία που προτείνουν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ. Ωστόσο ο Ρις-Μογκ σημείωσε ότι το γεγονός ότι το ιρλανδικό backstop, όπως είναι γνωστό το δίχτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, αφαιρέθηκε από την συμφωνία θα πρέπει να είναι καθησυχαστικό.

«Είναι πραγματικά μια συναρπαστική και θετική συμφωνία. Αφαιρεί το αντιδημοκρατικό backstop. Αυτή είναι μια τεράστια πρόοδος για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα εξασφαλίσει ότι θα είμαστε μία επικράτεια σε μία τελωνειακή ένωση» σημείωσε ο Ρις-Μογκ μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Ελπίζω ότι και οι φίλοι μου στο DUP θα κρίνουν ότι αυτό που κάνει (η συμφωνία αυτή) για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτι που τους προσφέρει ανακούφιση και υποστήριξη» υπογράμμισε.