Έπειτα από ολιγόωρη διακοπή, τη νύχτα, οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit ξεκίνησαν και πάλι σήμερα στις Βρυξέλλες.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, ο τόνος είναι πολύ επιφυλακτικός για τις πιθανότητες ευόδωσης των συνομιλιών. Στην πλευρά των Βρετανών, η απαισιοδοξία διαδέχθηκε σήμερα τις χθεσινές πολύ θετικές δηλώσεις για τη πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις πιθανότητες κατάληξης σε συμφωνία εντός αυτής της εβδομάδας.

Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για το Brexit αυτήν την εβδομάδα πλέον συρρικνώνονται, έγραψε στο Twitter η Laura Kuenssberg του BBC επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. «Οι βρετανικές προθέσεις έχουν αρχίσει να μεταφράζονται σε νομικό κείμενο, αλλά δυσκολίες εντοπίζονται ως προς την ουσία», είχε προειδοποιήσει νωρίτερα μία ευρωπαϊκή πηγή. «Ο επίλογος δεν αναμένεται σήμερα».

Στο Λονδίνο, ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Μαρκ Φρανσουά δήλωσε ότι το European Research Group (ERG) θα συνεδριάσει το Σάββατο για να αποφασίσει αν θα υποστηρίξει το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον, αφού ενημερωθεί σήμερα από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο Bρετανός ευρωσκεπτικιστής εξήγησε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι οι υποστηρικτές του σκληρού Brexit του ERG και οι βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, συμμάχου των Τόρις, δεν είναι απαραίτητο ότι θα ψηφίσουν με τον ίδιο τρόπο επί μίας συμφωνίας αποχώρησης.

«Δεν είναι αξιωματικού χαρακτήρα ότι αυτομάτως θα ψηφίσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνοι, αλλά ειδικά επειδή οι διευθετήσεις θα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην Βόρεια Ιρλανδία, θα δώσουμε μεγάλο βάρος σε αυτό που θα πει το DUP».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει το απόγευμα του πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Αν και καμία πληροφορία δεν έχει διαρρεύσει για το περιεχόμενο της τελευταίας βρετανικής πρότασης που βρίσκεται υπό συζήτησιν, ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν ότι σύμφωνα με το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στον τελωνειακό χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου, εφαρμόζοντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα προϊόντα που θα προορίζονται για την ΕΕ.