Περίπου 500 Κούρδοι της Συρίας έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο ιρακινό Κουρδιστάν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες μετά την προέλαση του τουρκικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Αυτές οι οικογένειες οδηγήθηκαν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων που βρίσκονται στο βορειοδυτικό Ιράκ, όπου χιλιάδες Ιρακινοί πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο μετά την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους το 2014, διευκρίνισε τοπικός αξιωματούχος της Ντοχούκ, μιας κουρδικής επαρχίας που συνορεύει με τη Συρία, ενώ ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι πρόσφυγες αυτοί έφτασαν σε κύματα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά τους μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιρακινό Κουρδιστάν επεσήμαναν ότι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού αφότου η Άγκυρα ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα τη στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού στη βορειοανατολική Συρία.

Το Σάββατο το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι «182 Κούρδοι από τη Συρία διέσχισαν τα σύνορα με το Ιρακινό Κουρδιστάν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Ισμαήλ Άχμεντ, αξιωματούχος ανθρωπιστικών υποθέσεων στο περιφερειακό συμβούλιο της Ντοχούκ, δήλωσε ότι πρόκειται «για Κούρδους της Συρίας που ήδη διέμεναν στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι οποίοι είχαν πάει να επισκεφθούν συγγενείς τους στη Συρία προτού φύγουν εξαιτίας των βομβαρδισμών».