Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης απέρριψε σήμερα οριστικά την προσφυγή των «Μητέρων της Σρεμπρένιτσα», οι οποίες ζητούσαν να αναγνωριστεί η ευθύνη των Ολλανδών κυανόκρανων στην σφαγή που διαπράχθηκε το 1995 στην Βοσνία από τις σερβικές δυνάμεις, κρίνοντας νόμιμη την ασυλία που έχει χορηγηθεί στον ΟΗΕ.

«Η χορήγηση ασυλίας στον ΟΗΕ έχει έναν νόμιμο αντικειμενικό σκοπό και δεν είναι δυσανάλογη», απεφάνθη το δικαστήριο, κηρύσσοντας «μη αποδεκτή» την προσφυγή των «Μητέρων της Σρεμπρένιτσα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο θύλακας της Σρεμπρένιτσα είχε τεθεί υπό την προστασία του ΟΗΕ όταν κατελήφθη στις 11 Ιουλίου του 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, τις οποίες διοικούσε τότε ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς. Οι Ολλανδοί κυανόκρανοι, οι οποίοι έφεραν ελαφρύ οπλισμό και ήταν ολιγάριθμοι, δεν είχαν αντισταθεί.

Οι Σέρβοι της Βοσνίας είχαν στην συνέχεια εκτελέσει σχεδόν 8.000 μουσουλμάνους, αγόρια και άνδρες, στην χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» στράφηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αμφισβητήσουν την άρνηση της ολλανδικής δικαιοσύνης να ασκήσει δίωξη στον ΟΗΕ για την ευθύνη του για την σφαγή.

Τον Απρίλιο του 2012, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας είχε αποφανθεί ότι είναι αδύνατο να ασκηθούν τέτοιου είδους διώξεις, επιχειρηματολογώντας ότι ο ΟΗΕ χαίρει «απόλυτης ασυλίας». Οι «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» είχαν προσφύγει εναντίον αυτής της απόφασης στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.