Για αυθαίρετες συλλήψεις και κράτηση σε ελεεινές συνθήκες κατηγορεί τη Λιβύη η Διεθνής Αμνηστία σχετικά με τη μεταχείριση χιλιάδων μεταναστών, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Η Αμνηστία επισκέφτηκε επτά κέντρα κράτησης και αναφέρει ότι έχει αποδείξεις για κακομεταχείριση που προσιδιάζει με βασανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις. Κρατούμενοι, ανάμεσά τους και γυναίκες, ξυλοκοπούνται βίαια με σωλήνες νερού ή ηλεκτρικά καλώδια.

«Ο βασανισμός και οι κακομεταχειρίσεις που ανακαλύψαμε στα κέντρα κράτησης είναι απαράδεκτα», τονίζει η Χασίμπα Χαντζ Σαχράουι, υποδιευθύντρια του προγράμματος Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Αμνηστία εκφράζει, επίσης, την ανησυχία της για τους πόρους που διαθέτει η Ε.Ε. στη Λιβύη για τη χρηματοδότηση κέντρων κράτησης όπου χιλιάδες ξένοι πολίτες κρατούνται παράνομα.

Την καλεί επίσης να μην συνάπτει πλέον νέες συμφωνίες με τη Λιβύη στον τομέα αυτόν έως ότου η χώρα επιδείξει τον σεβασμό της στα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, από το Μάιο του 2012 οι λιβυκές αρχές έχουν απελάσει 25.000 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη Λιβύη.