Ο ΔΗΣΥ εκτιμά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διεκδικήσει πολιτικά και νομικά τα δικαιώματά της σε σχέση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον ELA (έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας) της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία να κινήσει αγωγή εναντίον του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του κόμματος, Πρόδρομος Προδρόμου, τόνισε ότι κάποια στιγμή η Πολιτεία πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, διότι προβλήματα δεν παρουσίασε μόνο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αλλά και οι εποπτικές αρχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, η Κεντρική Τράπεζα, επιβαρύνθηκε με τεράστια ποσά ρευστότητας και υπάρχει έννομο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικήσει διόρθωση. Κάποια θέματα, είπε, θα ξανασυζητηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι πολιτικές και ίσως νομικές διεκδικήσεις.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι η ΕΚΤ είναι εκτεθειμένη για το βαθμό και τη χρονική περίοδο που παρείχε έκτακτη ρευστότητα στη Λαϊκή Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ανοίξει το θέμα αλλά με προσοχή και μελέτη.

Ο κ. Νικολαΐδης επισήμανε ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να ανοίξει πολλά μέτωπα και να αφήσει κάποια από αυτά ανοικτά.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της ΕΚΤ και του κ. Ντράγκι, γιατί, όπως είπε, παραβιάστηκαν οι κανονισμοί για την παραχώρηση του ELA. Επίσης , ανέφερε ότι ήδη υπέβαλε μελέτη οικονομικών εμπειρογνωμόνων στον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, στην οποία καταγράφονται οι παρατυπίες της ΕΚΤ και του προέδρου της.