Προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν: Ο οικονομολόγος, ο πολέμαρχος, ο οφθαλμίατρος

Ποιοι είναι οι κύριοι υποψήφιοι


ΚΟΣΜΟΣ
15:50
27/09/2019
Προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν: Ο οικονομολόγος, ο πολέμαρχος, ο οφθαλμίατρος
loading

Τον επόμενο πρόεδρό του πρόκειται να εκλέξει αυτό το Σαββατοκύριακο το Αφγανιστάν. Τέσσερις προσωπικότητες ξεχωρίζουν ανάμεσα στους δεκαοκτώ υποψηφίους, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που περιορίσθηκε στα αυστηρώς απαραίτητα και ενώ ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος δεν θα μπορέσει να ψηφίσει εξαιτίας των απειλών των Ταλιμπάν.

Το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναλύει το προφίλ τους...

Αυτός που διεκδικεί ξανά το χρίσμα

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έχει περιγραφεί με πολλούς τρόπους: οραματιστής, παρορμητικός, συμβατικός, υπερβολικά απαιτητικός.

Ο πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και υπουργός Οικονομικών τρέφει από καιρό όνειρα για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Πιστεύει σταθερά πως είναι ένας από τους μόνους, αν όχι ο μόνος, που μπορεί να το καταφέρει.

Παρά την απουσία αξιόπιστων δημοσκοπήσεων, θεωρείται το φαβορί, αν και η διαφθορά εξακολουθεί να είναι βαθιά ριζωμένη στην αφγανική διοίκηση και δεν έχει σημειώσει καμιά πρόοδο όσον αφορά τη βούλησή του να κάνει διάλογο με τους Ταλιμπάν.

Παρά τις προσφορές για κατάπαυση του πυρός, οι εξεγερμένοι αρνούνταν ανέκαθεν να μιλήσουν μαζί του, χαρακτηρίζοντάς τον «μαριονέτα» των Αμερικανών. Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, τον έχει κρατήσει μακριά από τις συνομιλίες με τους αντάρτες, που έχουν πλέον ανασταλεί.

Αν επανεκλεγεί, ο Ασράφ Γάνι θα επιχειρήσει πιθανόν να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τους Ταλιμπάν, αν οι τελευταίοι συναινέσουν σε αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, έχει ήδη δηλώσει πως είναι έτοιμος να τους πολεμάει «για γενιές».

Ο επίμονος γιατρός

Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δοκιμάζει και πάλι την τύχη του, αφού ηττήθηκε στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες ωστόσο αμαυρώθηκαν αμφότερες από πολυάριθμες καταγγελίες για νοθεία.

Πρώην οφθαλμίατρος στην Καμπούλ, ήταν μέλος της κυβέρνησης του Μπουρχανουντίν Ραμπανί στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου του 1992-1996 στο Αφγανιστάν. Εκπαιδεύθηκε στην πολιτική στο πλευρό του θρυλικού Τατζίκου διοικητή, Άχμαντ Σαχ Μασούντ, του οποίου ήταν το δεξί χέρι.

Έκανε όνομα στο εξωτερικό χάρη στα πολύ καλά αγγλικά του και τους ραφιναρισμένους τρόπους του και το 2014 υποστήριξε πως κέρδισε αυτός τις προηγούμενες εκλογές, όπως έκανε και ο Ασράφ Γάνι.

Για να αποφύγει μια σύγκρουση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε διαπραγματευθεί τότε μια συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας που καθιστούσε τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, δεύτερο στην ιεραρχία της κυβέρνησης.

Έκτοτε, οι δύο άνδρες, λόγω της βαθιάς αντιπάθειας που τρέφουν ο ένας για τον άλλον, απέφυγαν να εμφανισθούν μαζί έστω και μία φορά. Οι καβγάδες τους εμπόδισαν την πραγματοποίηση σημαντικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων στο Αφγανιστάν.

Αν εκλεγεί, ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ έχει δεσμευθεί να δώσει προτεραιότητα στην ειρήνη.

Ο... χασάπης της Καμπούλ

Ο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο αιματοβαμμένους πολεμάρχους στην αφγανική ιστορία, υπήρξε και αυτός αντισοβιετικός διοικητής ανταρτών, πρωθυπουργός και τώρα υποψήφιος για την προεδρία.

Κατηγορείται ότι σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου του 1992-96 και απέκτησε το προσωνύμιο του «χασάπη της Καμπούλ», επειδή είχε βομβαρδίσει ανηλεώς την πρωτεύουσα.

Μετά τη διεθνή επέμβαση του 2001 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον τον χαρακτήρισε τρομοκράτη, κατηγορώντας τον για συνέργεια με τους εξτρεμιστές της Αλ-Κάιντα και τους Ταλιμπάν.

Ο Χεκματιάρ πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή επιστροφή στην πολιτική το 2017, μετά την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στην εξτρεμιστική οργάνωσή του, την Χεζμπ-ι-Ισλάμι, και τον πρόεδρο Γάνι.

Αν εκλεγεί, έχει δεσμευθεί να επιβλέψει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ο αδελφός του «λιονταριού»

Ο Άχμαντ Ουάλι Μασούντ ελπίζει να επωφεληθεί από τη φήμη του μεγαλύτερου αδελφού του, του Άχμαντ Σαχ Μασούντ, ενός από τους κύριους πολέμιους της σοβιετικής κατοχής και στη συνέχεια του καθεστώτος των Ταλιμπάν από το 1996 έως το 2001, ο οποίος δολοφονήθηκε από την Αλ-Κάιντα δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εκτός από μια θητεία του ως πρεσβευτή του Αφγανιστάν στη Μεγάλη Βρετανία, ο μικρότερος αδελφός του «λιονταριού του Πανσίρ» -το προσωνύμιο του διοικητή Μασούντ- έχει πάντως μικρή εμπειρία στην πολιτική.

Πέρασε τις δύο τελευταίες δεκαετίες επικεφαλής ενός ιδρύματος που φέρει το όνομα του αδελφού του. Όμως, παραμένει δημοφιλής μεταξύ της εθνοτικής ομάδας των Τατζίκων, ιδιαίτερα στην επαρχία του Πανσίρ όπου γεννήθηκε.

Ο Μασούντ θεωρείται αουτσάιντερ. Το περισσότερο που μπορεί να ελπίζει είναι ένας διορισμός του σε μια μελλοντική κυβέρνηση.

Οι άλλοι δεκατέσσερις

Ένα ευρύ φάσμα προσωπικοτήτων είναι οι άλλοι δεκατέσσερις υποψήφιοι και περιλαμβάνουν πρώην κομμουνιστές και έναν αρχικατάσκοπο.

Ο Ραχματουλάχ Ναμπίλ ελπίζει πως οι ικανότητές του σε θέματα ασφαλείας θα προσελκύσουν τους ψηφοφόρους, καθώς διετέλεσε δύο φορές επικεφαλής της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το πρώην μέλος του κομμουνιστικού κόμματος Νουρ ουλ-Χακί Ουλουμί -διετέλεσε για λίγο υπουργός Εσωτερικών το 2015- συμμετέχει στην κούρσα, όμως οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι μικρές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει