Ο μη κυβερνητικός οργανισμός Free and Fair Markets Initiative (FFMI) επιτίθεται λυσσαλέα στις μονοπωλιακές πρακτικές της Amazon εδώ και 18 μήνες που έχει ιδρυθεί.

Μόνο που όπως αποκαλύπτει η «Wall Street Journal», η FFMI χρηματοδοτείται μυστικά από τρεις από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Amazon, τις Walmart και Oracle, αλλά και το Simon Property Group, έναν κτηματομεσιτικό κολοσσό που είναι ταυτοχρόνως και ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εμπορικών κέντρων στις ΗΠΑ!

Στο δημοσίευμα που αναστάτωσε τον επιχειρηματικό κόσμο της Αμερικής μόνο η Walmart απάντησε, αρνούμενη κάθε σχέση με τη FFMI. Simon και Oracle αρνήθηκαν να σχολιάσουν το οτιδήποτε.

Η FFMI έστελνε συχνά emails με ενημερωτικό υλικό σε δημοσιογράφους και ακτιβιστές που ασκούν κριτική στην παντοδυναμία της Amazon, υλικό που παραήταν εχθρικό.

Όταν η εφημερίδα άρχισε να ερευνά ποιος κρύβεται από πίσω, είδε πως τόσο η δομή όσο και οι πηγές της χρηματοδότησής της παραήταν θολές.

Η Walmart ανταγωνίζεται την Amazon στο βασικό της προϊόν, το λιανεμπόριο, η Simon βλέπει τα εμπορικά της κέντρα να απειλούνται από τις ηλεκτρονικές αγορές του κολοσσού και η Oracle έχει έρθει κατά μέτωπο αντιμέτωπη με τη Amazon για ένα συμβόλαιο 10 δισ. δολαρίων με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Το μόνο σχόλιο από τη ΜΚΟ ήρθε από τον Phil Singer, διευθυντή της μητρικής εταιρίας Marathon Strategies, που περιορίστηκε να πει απλώς πως «η FFMI δεν είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει τους χορηγούς της και δεν θα το κάνει».