Πρόστιμο 630.000 ευρώ επέβαλε στον πρώην οικονομικό διευθυντή στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Porsche SE Χόλγκερ Χέρτερ διότι αποπειράθηκε να παραπλανήσει τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, δίνοντάς της αναληθή δεδομένα σε διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση ενός δανείου το 2009.

Ποινικό δικαστήριο της Στουτγάρδης καταδίκασε τον Χέρτερ, ο οποίος είχε συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κατάρτιση και στην υποβολή της – ανεπιτυχούς – προσφοράς για την εξαγορά της Volkswagen, να καταβάλλει σε καθημερινή βάση 180 δόσεις των 3.500 ευρώ διότι έκανε ελλιπείς και αναληθείς δηλώσεις σχετικά με την αξία των παραγώγων επί μετοχών της VW που διακρατούσε τότε η Porsche.

Οι εισαγγελείς της Στουτγάρδης, όπου εδρεύει η Πόρσε, είχαν ζητήσει να επιβληθεί στον Χέρτερ ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή και πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ. Οι συνήγοροι του πρώην στελέχους της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας ζητούσαν να αθωωθεί.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν εκπρόσωποι της γαλλικής τράπεζας στην δίκη, η BNP δεν παραπλανήθηκε.

Η αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς της Φολκσβάγκεν οδήγησε σε μια σειρά νομικές διενέξεις, πολλές εκ των οποίων εκκρεμοδικούν.

Επενδυτικά κεφάλαια αξιώνουν δισεκατομμύρια ευρώ για ζημίες από την Πόρσε, υποστηρίζοντας πως παραπλανήθηκαν από την βιομηχανία αυτή σχετικά με τις προθέσεις της για την εξαγορά της Φολκσβάγκεν το 2008. Εισαγγελείς είχαν ασκήσει διώξεις τόσο σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της πρώτης, Βέντελιν Βίντεκινγκ, και του Χέρτερ για απόπειρα χειραγώγησης της αγοράς που σχετιζόταν με την αγορά μετοχών της VW.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Porsche SE είχε πωλήσει την μονάδα της που κατασκευάσει σπορ αυτοκίνητα στη VW εκείνη τη χρονιά. Στην Porsche SE συνεχίζει να ανήκει ένα 50,7% των μη προνομιούχων μετοχών της Φολκσβάγκεν.