Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η χώρα δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του Ιράν στη σχεδιαζόμενη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, την ώρα που η Ρωσία, η άλλη μεγάλη σύμμαχος της Δαμασκού, ζήτησε την παρουσία ιρανών εκπροσώπων στη σύνοδο.

«Σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε το Ιράν στη σύνοδο που σκοπεύουν να οργανώσουν τον Ιούνιο η Μόσχα και η Ουάσινγκτον», είπε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Φιλίπ Λαγιό κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η συριακή κρίση πλήττει όλη αυτήν την περιοχή. Υπάρχει ένα διακύβευμα, αυτό της περιφερειακής σταθερότητας. Δεν βλέπουμε θετικά μια χώρα που αντιπροσωπεύει μια απειλή για αυτήν την σταθερότητα να συμμετέχει στη σύνοδο αυτή|, πρόσθεσε.

Την Πέμπτη η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα ήθελε να προσκληθούν στη σύνοδο το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που τις θεωρεί «κλειδί» προκειμένου να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση.

Οι δύο χώρες δεν συμμετείχαν στη σύνοδο της Γενεύης, τον Ιούνιο του 2012, στα συμπεράσματα της οποίας θα βασιστούν οι προσεχείς διαπραγματεύσεις. Ο τότε μεσολαβητής για τη συριακή κρίση Κόφι Άναν είχε προτείνει τη συμμετοχή τους αλλά οι ΗΠΑ και η Γαλλία διαφώνησαν.

(Φωτογραφία αρχείου)