Σε ανάφλεξη εκρηκτικών που χρησιμοποιούνταν για αλιεία από ατύχημα οφείλεται η έκρηξη που σημειώθηκε χτες στη Βεγγάζη της Λιβύης και όχι από την πυροδότηση παγιδευμένου αυτοκινήτου, όπως είχε θεωρηθεί αρχικά, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι –ανάμεσά τους κι ένα παιδί σκοτώθηκαν, ενώ δεκατέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν από την έκρηξη, που σημειώθηκε χθες κοντά σε παιδιατρική κλινική, και από αυτούς οποίους οι τρεις έχουν λάβει εξιτήριο ήδη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας Ασούρ Σουάιλ, το δορυφορικό δίκτυο αλ Αχράρ της Λιβύης μετέδωσε πως η έκρηξη οφείλεται σε μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κοντά στην είσοδο των επισκεπτών της κλινικής.

Όμως οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επεσήμαναν πως η έκρηξη ήταν ολωσδιόλου συμπτωματική: «βαθύτερη αιτία της έκρηξης είναι η ανεπάρκεια του κράτους. Δεν υπάρχουν έλεγχοι, ούτε στρατός, μήτε ασφάλεια», δήλωσε ο Ζέιντ αλ Ράγκας, μέλος μίας τέτοιας οργάνωσης.

«Τα εκρηκτικά ετοιμάζονται σε αυτοσχέδιες βόμβες και ρίχνονται στη θάλασσα για να πιάσουν περισσότερα ψάρια. Πολλοί τα χρησιμοποιούν. Όμως το ερώτημα είναι το εξής: εάν ένας ψαράς μπορεί να αποκτήσει εύκολα αυτά τα υλικά, τότε τι είδους όπλα μπορεί άραγε να προμηθευθούν οι παραστρατιωτικοί;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.

«Το όχημα ανήκε σε έναν ψαρά, που κι ο ίδιος σκοτώθηκε στην έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από τα εκρηκτικά που μετέφερε στο αυτοκίνητό του», επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Τάρικ Μποζρίμπε, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αναφερόμενος σε άλλο περιστατικό έλλειψης κρατικής ασφάλειας, όταν ο τοπικός αρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων αρχικά ανέπτυξε δυνάμεις στη Βεγγάζη για την προστασία της, τις οποίες απέσυρε αργότερα υπό τον φόβο μήπως οι μονάδες τους άρχιζαν να πολεμούν μεταξύ τους, ο Μποζρίμπε δήλωσε πως «ουδείς ενδιαφέρεται για το παρελθόν των δυνάμεων που ασφαλίζουν την πόλη, είτε πρόκειται για τον τακτικό στρατό, ή τις παραστρατιωτικές ομάδες».

«Θέλουμε οι πολίτες μας να αισθάνονται ασφαλείς, θέλουμε μία δύναμη για να σταματά τα ύποπτα οχήματα και να προστατεύει τους πολίτες», πρόσθεσε.