Προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστώσει αν ο θανών Τζέφρι Επστάιν διέπραξε σεξουαλικά εγκλήματα στο γαλλικό έδαφος ή σε βάρος ανήλικων Γαλλίδων οπουδήποτε στον κόσμο διέταξε η εισαγγελία του Παρισιού.

Ο Επστάιν συνελήφθη στις 6 Ιουλίου στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου προσγειώθηκε το ιδιωτικό αεροσκάφος του προερχόμενο από το Παρίσι. Ο μεγαλοεπενδυτής είχε μια κατοικία στη Λεωφόρο Φος, έναν από τους ακριβότερους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου.

Ο 66χρονος Επστάιν αυτοκτόνησε στο κελί του στις 10 Αυγούστου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ έχει δηλώσει όμως ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν συνεργών του θα συνεχιστούν.

Στις 12 Αυγούστου, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Επστάιν, η μη κυβερνητική οργάνωση Innocence en danger (Αθωότητα σε κίνδυνο) ζήτησε από την εισαγγελία του Παρισιού να ερευνήσει την υπόθεση. Χθες, ανέφερε ότι έχει συγκεντρώσει δέκα μαρτυρίες από θύματα που κατήγγειλαν αξιόποινες πράξεις οι οποίες «διαπράχθηκαν σε γαλλικό έδαφος».

Σε μια κατάθεση που χρονολογείται από το 2011 αλλά μόλις τώρα δόθηκε στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ, μια γυναίκα κατηγορούσε τον Επστάιν ότι κακοποίησε πολύ νεαρά κορίτσια από τη Γαλλία που του στάλθηκαν ως «δώρο γενεθλίων». Διαβεβαίωνε ότι τα κορίτσια αυτά στάλθηκαν στις ΗΠΑ από έναν πρώην συνεργάτη του, τον Γάλλο Ζαν-Λικ Μπρουνέλ, τον ιδρυτή των πρακτορείων μοντέλων Karin Models και MC2 Model Management.