Τα μυστήρια που περιβάλλουν την αφή του Αγίου Φωτός

Η ιερή στιγμή της Χριστιανοσύνης στο στόχαστρο της ανάλυσης


ΚΟΣΜΟΣ
15:47
03/05/2013
Τα μυστήρια που περιβάλλουν την αφή του Αγίου Φωτός
89
loading

Μέχρι και σήμερα, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα γεγονότα που σχετίζονται με το αναστάσιμο Άγιο Φως, με τη διαμάχη για το αν πρόκειται για θαύμα ή όχι να αφήνει τους πιστούς διχασμένους, αναφορικά τόσο με το θεολογικό υπόβαθρο όσο και τον συμβολισμό της ευφρόσυνης αυτής τελετής.

Κι όμως, ένα από τα κορυφαία μυστήρια του χριστιανικού κόσμου καλεί σε βαθύτερη ανάλυση, καθώς το Μεγάλο Σάββατο κοντοζυγώνει και το Άγιο Φως ετοιμάζεται για άλλη μια χρονιά να σκορπίσει το θεϊκό του φως στα πέρατα της οικουμένης.

Η θεϊκή φλόγα, ισχυρίζονται οι παραδόσεις, εμφανίζεται «από το πουθενά» στον ελληνορθόδοξο πατριάρχη, αποκλειστικά σε αυτόν και σε κανέναν άλλο, στις 12 το μεσημέρι ακριβώς κάθε Μεγάλου Σαββάτου. Η αφή δεν μπορεί να γίνει από ετερόδοξο -μη ορθόδοξο δηλαδή- χριστιανό, αλλά και το φαινόμενο δεν λαμβάνει χώρα κατά το Πάσχα των καθολικών, το οποίο πολύ συχνά δεν συμπίπτει με το ορθόδοξο. Οι θρύλοι μάς λένε ότι όποτε επιχειρήθηκε κάτι διαφορετικό, το Άγιο Φως δεν εμφανίστηκε.

Πέρα από προσωπικές αντιλήψεις, μαρτυρίες και πηγές υπάρχουν προς κάθε κατεύθυνση. Εμείς τις παρουσιάζουμε, εσείς κρίνετε...

Η ιστορία του θαύματος

Οι μαρτυρίες που θέλουν «κάτι να συμβαίνει» είναι πολλές, από αρχαίες διηγήσεις μέχρι και σύγχρονες αναφορές, που συνοδεύονται πλέον και από φωτογραφικό υλικό. Αν και το φαινόμενο λαμβάνει χώρα ενόσω ο πατριάρχης είναι μόνος, δεν είναι λίγες οι φορές που οι παρευρισκόμενοι αναφέρουν τη θέαση απόκοσμου «γαλαζωπού φωτός» ή έντονων λάμψεων που κινούνται από σημείο σε σημείο.

Και από θεολογική ωστόσο άποψη το Άγιο Φως δεν είναι λιγότερο αινιγματικό. Το φαινόμενο δεν προβλέπεται από κάποια προφητεία, καθώς η ίδια η ιδέα του θαύματος είναι συνδεδεμένη με τη δόξα του Θεού.

Οι πρώτες αναφορές για την τελετή ανάγονται στον 2ο αιώνα μ.Χ. και μιλούν για μια απλή συμβολική αναπαράσταση θεολογικού χαρακτήρα. Περί τον 9ο αιώνα ωστόσο γενικεύτηκε η πρακτική με τους πιστούς να επισκέπτονται τους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσουν τα εδάφη όπου έδρασε ο Ιησούς Χριστός.

Οι καταγεγραμμένες αναφορές σχετικά με τη βίωση του θαύματος του Αγίου Φωτός της Ιερουσαλήμ είναι πολυάριθμες ανά τους αιώνες, δεν είναι τυχαίο ωστόσο ότι γύρω στον 9ο αιώνα αρχίζει να παρουσιάζεται από προσκυνητές το εν λόγω φως ως θαύμα, ως θεόπεμπτο δώρο που «κατέρχεται ουρανόθεν στον Άγιο Τάφο».

Μια από τις πρώτες μαρτυρίες που αποδίδουν υπερφυσικό χαρακτήρα στην αφή του Αγίου Φωτός ήταν αυτή του γάλλου καθολικού ιεραποστόλου Βερνάρδου (Bernardus Monachus), ο οποίος κατά τη διάρκεια προσκυνηματικού ταξιδιού του στους Αγίους Τόπους (865-870 μ.Χ.) αποδίδει τη μετάδοση του φωτός στον πατριάρχη σε άγγελο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή του γεγονότος από τον Foucher της Σαρτρ (1059-1127), τον περίφημο γάλλο ιερέα και χρονικογράφο της Πρώτης Σταυροφορίας, έναν από τους πλέον αξιόπιστους μάρτυρες των ιστορικών γεγονότων της εποχής.

Όταν η Ιερουσαλήμ περνά βέβαια στα χέρια των μουσουλμάνων Σαρακηνών, οι προσκυνητές σταματούν να την επισκέπτονται, με τον αυτοκράτορα της Δύσης -με άδεια του Καλιφά, βασιλιά των Σαρακηνών- να «στολίζει» την πόλη με μοναστήρια και εκκλησίες για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον.

Ιερείς και τυχοδιώκτες καταφτάνουν στην Ιερουσαλήμ, καθώς η υπόθεση άρχισε να μυρίζει χρυσάφι. Ο Αδαμάντιος Κοραής σημειώνει: «Οι Μοναχοί, ως φρόνιμοι, δεν άργησαν να θεραπεύσωσι την δυστυχίαν, επινοήσαντες στο θαύμα του αγίου φωτός». Το Άγιο Φως μοιάζει εφεύρημα για να δελεαστούν οι πιστοί και να γεμίσουν τα φυλακτήρια των εκκλησιών με τα αργύριά τους. Στις αρχές μάλιστα του 11ου αιώνα, ο σουλτάνος της Αιγύπτου «ακούσας ότι εγίνετο με δόλον των ιερέων θαύμα ετήσιον εις την Ιερουσαλήμ, ωργίσθη τόσον, ώστε και τον Ναόν του Αγίου Τάφου κατέσκαψε, και όλα τα ευρεθέντα εις αυτό πλούτη μετέφερεν εις το βασιλικόν του θυσαυρόν».

Και βέβαια εκείνη η εποχή θα κατέληγε στην Πρώτη Σταυροφορία (1096 ως το 1099 ), με την Ιερουσαλήμ να πέφτει πια στα χέρια των δυτικών Σταυροφόρων, στην προσπάθεια να απελευθερωθούν οι Άγιοι Τόποι από τον αραβικό ζυγό. Αιχμή του δόρατος για να συγκεντρωθεί στρατός για την Πρώτη Σταυροφορία γίνεται μάλιστα το θαύμα του Αγίου Φωτός, με τη συμβολική της τελετής να μετατρέπεται σε πραγματικό γεγονός. Φαίνεται ότι το «θαύμα» εξυπηρετούσε πολλαπλούς σκοπούς και ήταν όλοι ικανοποιημένοι από την ετήσια ύπαρξή του.

Εξαιρέσεις φυσικά και υπήρξαν, με την πλέον αξιοσημείωτη να είναι αυτή του πάπα Γρηγορίου Η' (1227-1241), που αποκήρυξε το Άγιο Φως ως απάτη και του πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ Β' (1766-1771), ο οποίος έφτασε στο σημείο να καταργήσει την τελετή του Αγίου Φωτός ως «χειροποίητον μηχανουργίαν»...

Γιατί μόνο ορθόδοξος;

Η ιστορία του Αγίου Φωτός έχει μια μακρά ορθόδοξη παράδοση. Ήταν ο άραβας αλ Ρασίντ που παρέδωσε τα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων στους χριστιανούς την εποχή του Καρλομάγνου (768-814 μ.Χ.), με τον θάνατο βέβαια του χαλίφη, το 889 μ.Χ., να φέρνει ανάκληση των ιερατικών προνομίων.

Λίγο αργότερα, το 1118 μ.Χ., ο κατακτητής της Ιερουσαλήμ Σαλάχ Ελ Ντιν παραχωρεί τα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων στους ορθόδοξους μοναχούς, ορίζοντας ότι «ο πατριάρχης των Ελλήνων θα είναι ο κύριος του Καμαρέ (ναού του Παναγίου Τάφου) και αυτός θα παίρνει από τον τάφο του Ικάς το Άγιον Φως για να το μοιράζει στους Ναζωραίους (χριστιανούς)».

Η «δικαιοδοσία» του Αγίου Φωτός περνά λοιπόν στους ορθοδόξους, με τον ιστορικό Κυριάκο Σιμόπουλο να την αποκαλεί «χρυσοτόκο τελετή». Οι Άγιοι Τόποι γίνονται δημοφιλείς, με τους περίφημους «χατζήδες» να μεταβαίνουν εκεί αναζητώντας τη σωτηρία της ψυχής, την ίδια στιγμή που η διαχείριση της πίστης γίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πλουτισμό.

Λατίνοι μάλιστα περιηγητές και συγγραφείς καταγγέλλουν τους ορθοδόξους ιερείς ως θεομπαίχτες, με την τελετή να μη χάνει ωστόσο τίποτα από τη λαμπρότητά της. Χαρακτηριστική συνόψιση της «θαυματουργού καθόδου του Αγίου Φωτός» παρέχεται από τον ιησουίτη μοναχό Du Bernart, ο οποίος στέλνει το 1771 υπόμνημα στον καθολικό επίσκοπο της Τουλούζης, σημειώνοντας -αφού αναφερθεί στο ιστορικό της τελετής- πως το Άγιο Φως ήταν «εφεύρεση» των λατίνων βασιλιάδων της Ιερουσαλήμ στα χρόνια των Σταυροφοριών, προσθέτοντας πως η τελετή αξιοποιήθηκε στη συνέχεια από τους ορθόδοξους ιερείς.

Ενδιαφέρον έχει εδώ η άποψη του μεγάλου διαφωτιστή Αδαμάντιου Κοραή, ο οποίος μας πληροφορεί στον τρίτο τόμο των «Ατάκτων» του ότι «οι χριστιανοί Πατέρες δεν αναφέρουν τίποτα μέχρι τον 9ον μ.Χ. αιώνα περί του “αγίου” φωτός», αποκαλώντας ταυτόχρονα τους αγιοταφίτες ιερείς λαοπλάνους, και καταλήγει: «Το ψευδόθαυμα αυτό το πιστεύουν ολίγοι, ίσως τινές δια μωρίαν και άλλοι δι' αισχροκέρδειαν ... Ουδέ ο Χρυσόστομος το επίστευεν ή μάλλον ουδέ το εγνώριζε, διότι, άν εις τον καιρόν του εθαυματουργείτο το άγιον φώς, πώς ήτο δυνατόν να λέγη ότι δέν εγίνοντο πλέον θαύματα;»...

Τελετή του Αγίου Φωτός

Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί στην προσπάθεια επίρρωσης ή ακύρωσης του θαυματουργού χαρακτήρα της αφής του Αγίου Φωτός. Το τελετουργικό του μέρους είναι λίγο-πολύ γνωστό: στις 10 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος στον Πανάγιο Τάφο, για να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει μέσα στον ναό κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά, και αμέσως μετά τον σφραγίζουν με το μελισσοκέρι που είχε ετοιμαστεί το πρωί.

Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, ο ορθόδοξος πατριάρχης με τη συνοδεία του -αρχιερείς, ιερείς και διακόνους-, αλλά και τον αρμένιο πατριάρχη, μπαίνει στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως και αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία. Μετά τη λιτανεία, αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Κατόπιν ο πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο. Όλα τα καντήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό, με τον πατριάρχη να λέει την προσευχή και το Άγιο Φως να κατέρχεται.

Τρεις είναι εδώ οι πηγές που μαρτυρούν το αντίθετο και αξίζει να τις παραθέσουμε.

Η πρώτη προέρχεται από κληρικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο οποίος συνομιλώντας με τον εκκλησιαστικό συγγραφέα Στυλιανό Χαραλαμπάκη το 1964, αποκαλύπτει τα εξής:

«Τα περί του λεγομένου θαύματος του αγίου φωτός, δεν είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν, λόγω σκανδάλου. Ευχαρίστως όμως, εφ’ όσον μ’ ερωτάτε, θα σας είπω εν περιλήψει πως γίνεται η τελετή και πώς λαμβάνεται το «άγιον» φως. Την Μεγάλην Παρασκευήν και μετά την περιφοράν του επιταφίου πέριξ του Παναγίου Τάφου, ο Πατριάρχης τοποθετεί τον Επιτάφιον επί του Τάφου. Κατόπιν τούτου σβήνουν όλα τα κανδήλια τα εντός και εκτός του Τάφου. Την επομένην, Μέγα Σάββατον, ο Σκευοφύλαξ μεταφέρει κεκαλυμμένην με αργυρούν κάλυμμα, μία ειδικήν κανδήλα αναμμένην, την οποίαν τοποθετεί εντός του Παναγίου Τάφου. Εν συνεχεία ο διοικητής των Ιεροσολύμων σφραγίζει τον Τάφον. Ενώ λοιπόν, πάντα τα φώτα και τα κανδήλια έχουν σβυσθή, η ειδική κανδήλα εντός του Τάφου παραμένει αναμμένη. Την 10ην ώραν και μετά την σχετικήν λιτανείαν πέριξ του Αγίου Τάφου, κατά την οποίαν ψάλουν το λυχνικόν «φως ιλαρόν», ανοίγονται αι πύλαι του Ναού του Παναγίου Τάφου και εισέρχεται ο λαός. Συγχρόνως ανοίγει και η πύλη του Κουβουκλίου εις την οποίαν ευρίσκεται ο Τάφος και εισέρχεται ο Πατριάρχης, αφού προηγουμένως τυπικώς αφαιρεί τα αρχιερατικά του άμφια και μένει μόνον με το στιχάριον. Μετά από μίαν σχετικήν τυπικήν προσευχήν, λαμβάνει το «άγιον» φως, όχι βεβαίως θαυματουργικώς, δια να είμαι ειλικρινής, αλλά ανάπτει τον πυρσόν του από την αναμμένην ειδικήν κανδήλα την οποίαν είχε μεταφέρει προηγουμένως ο Σκευοφύλαξ. Αυτή με λίγα λόγια είναι είναι η διαδικασία περί του «αγίου φωτός».

Η δεύτερη προέρχεται από τον μέγα πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Γεώργιο Τέτση, η οποία συμφωνεί απόλυτα με την παραπάνω πηγή:

«Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή αφής το Άγιον Φως κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει την λαμπάδα του Πατριάρχου. Όπως όμως αναφέρει ο διαπρεπείς καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης στο περισπούδαστο σύγγραμμά του «Το Αρχιτεκτονικό Συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων και το Θέμα του Αγίου Φωτός» πρόκειται για έναν θρύλο, ο οποίος καλλιεργήθηκε στους Άγιους Τόπους μετά την εισβολή των σταυροφόρων και μέσα στα πλαίσια της διαμάχης Ορθοδόξων, Λατίνων και Αρμενίων, που ο καθείς διεκδικούσε δι’ εαυτόν το προνόμιο του «λαμβάνειν εξ ουρανού» το ανέσπερο Φως! Η ευχή την οποία αναπέμπει ο Πατριάρχης προ της αφής μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο Πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος. Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου Αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ’ Αυτόν λέγει: «εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδίδομεν τοις πεστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξεις αυτό αγιασμού δώρον…». Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο Πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον Πανάγιο Τάφο. Όπως ακριβώς πράττει ο κάθε Πατριάρχης και ο κάθε κληρικός την ημέρα της Λαμπρής, όταν παίρνει Φως Χριστού από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον Τάφο του Κυρίου Αγίας Τράπεζας. Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του Αγίου Φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από έξω εκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της Εκκλησίας μας. Ο λόγος για την διαπόμπευση του Αγίου Φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει «αυθεντικό ελληνικό Πάσχα». Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάσταση Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο! Ή ωσάν οι ανά τα πέρατα της οικουμένης Ορθόδοξοι να μην εορτάζουν Πάσχα Κυρίου, μια και η Ολυμπιακή δεν «πετά» ως τις χώρες τους!
Επέστη όμως καιρός να τερματισθεί ο διασυρμός των Θείων. Είναι δε σόλοικο και αποτελεί και αποτελεί ασέβεια το να αποδίδει κανείς «τιμές Αρχηγού Κράτους» στο Άγιον Φως, το οποίο προέρχεται από τον τάφο εκείνου που δήλωσε ότι «η Βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου»

Και, τέλος, η τρίτη (που αναφέρθηκε πριν) είναι η ομολογία του πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ Β' (1766-1771), ο οποίος είδε το Άγιο Φως ως ανθρώπινο δημιούργημα:

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

89
σχόλια
 1. avatar Chris Z.

  Όσο και να λυσσάνε οι άθεοι χριστομάχοι δεν θα μπορέσουν με τίποτα να ξεριζώσουν τη Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη. Τα άθλια φληναφήματα τους σχετικά με τη δήθεν "απάτη του Αγίου Φωτός" είναι καταγέλαστα, δεδομένου ότι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων (πιστών και μη, μορφωμένων και μη) έχουν πιστοποιήσει ιδίοις όμμασι το Μέγα Θαύμα. Άλλωστε το Άγιο Φως δεν ανάβει μόνο τις λαμπάδες του Ορθοδόξου Πατριάρχη.Ταυτόχρονα ανάβει τα σβηστά καντήλια που βρίσκονται σε πολύ υψηλό σημείο (απρόσιτο στους παριστάμενους) πάνω από την είσοδο του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Επίσης, η Ισραηλινή Αστυνομία υποβάλλει σε εξονυχιστικό έλεγχο τόσο τον Πατριάρχη, ενώ ερευνά εξονυχιστικά και το εσωτερικό του Παναγίου Τάφου για τυχόν ύπαρξη τεχνητού μέσου πρόκλησης ανάφλεξης.

 2. avatar Ζιατάκης Φώτης

  Οι μαρτυρίες χιλιάδων ανθρώπων αντισταθμίζονται με τρείς οι οποίες : ο μεν Κοραής ουδέποτε πήγε να το δεί από κοντά και είναι γνωστό το αντικληρικό μένος του επηρεασμένος από τον Δυτικό Διαφωτισμό και οι άλλες μαρτυρίες είναι η μία ψευδής ( ποτέ ο Πατριάρχης Εφραίμ Β' δεν είπε κάτι τέτοιο και η μαρτυρία είναι από άλλον που δήλωσε - άκουσα από κάποιον που άκουσε ). Όσο για την περίπτωση του ανθρώπου του Πατριαρχείου την απόδειξη δεν είδαμε που ακυρώνει το θαύμα! Κατά παρόμοιο τρόπο μπορώ κι εγώ να πω οτιδήποτε και για οποιοδήποτε θέμα. Αυτό τι σημαίνει;
  Αν το Άγιο Φώς ήταν μηχανουργία θα ήταν πολύ βολική ειδικά για τους παπικούς αλλά και τους Αρμένιους που θα το έκαναν μόνοι τους. Εγώ θέλω να ρωτήσω σε αυτούς που αμφισβητούν. Τι είδους εξονυχιστικός έλεγχος και γιατί γίνεται αφού υπάρχει η αναμένη καντίλα ήδη; Το άρθρο με μεγάλη μαεστρία δίνει σοβαροφάνεια εκεί που δεν υπάρχει και βγάζει χαζούς χιλιάδες ανθρώπους.

 3. avatar ειρηνη5

  Διαβάστε το βιβλιο ''είδα το αγιο φως'' μια ομολογία ενος μοναχου που κρυφτηκε μέσα στον τάφο του Χριστού πισω απο τις καντήλες.
  Το φως το ανεσπερο είναι ο ιδιος ο χριστός. Η πίστη μας είναι ζωντανη και ας ενοχλεί αυτό τους αρνητες της αγάπης.
  Αν ήταν ψέμα θα το είχαν αποκαλύψει οι σταυρωτές του,οι οποίοι ελεγχουν εξωνυχστικά τον τάφο πριν τον σφραγήσουν. Τόσο καλά φυλαγμένη είναι η ασβεστη καντήλα με το καλυμα; και πώς αναπνέει το φως μέσα σε ένα κλειστό κουτί;

 4. avatar jbrookham

  Παιδιά διαβάστε το "Περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός" του μεγάλου Έλληνα Αδαμάντιου Κοραή. Είναι σπουδαίο βιβλίο, μικρό σε μέγεθος, και θα βγάλετε από μόνοι σας συμπεράσματα ...

 5. avatar Hannibal

  κάθε θρησκει έχει τον τρόπο της να διατυρείται ανά τους αιώνες βρίσκοντας ξαφνικά κάποια ''θαύματα''.....ένα απ αυτά είναι και αυτή η περίπτωση....είμαι χριστιανός ορθόδοξος αλλά μην ξεχνάμε ότι η εκκλησία διοικείται και αυτή απ τους ανθρώπους και γι αυτό υπάρχει και η απάτη....το να πιστεύεις οτιδήποτε σου πλασάρουν οι παπάδες λέγεται λατρεία και ακρότητα δεν λέγεται πίστη!

 6. avatar Hannibal

  όλες οι θρησκείες ανά τον κόσμο έχουν βρει κάποιο ''θαύμα'' για να μπορούνα να διατηρούνται ανά τους αιώνες....είμαι χριστιανός ορθόδοξος αλλά δρω και σκέφτομαι πάντα με τη λογική όπως πρέπει να κάνει κάθε έλληνας κυρίως λόγω καταγωγής.....αυτοί που λατρεύουν και παθιάζονται φυσικά και δν μπορούν να πειστούν....οπότε ας τους αφήσουμε να πιστεύουν ότι το άγιο φως έρχεται από τον ουρανό.....

 7. avatar Άραρχος

  Το άρθρο παραλείπει να μας πεί πώς ανάβουν τα κεριά απο τον αέρα...ούτε για τις μπλέ αστραπές φυσικά...

 8. avatar μαρκος1971

  Πάντα μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα,θα έχουμε και ένα καινούργιο''΄νέο'',όσον αφορά στην Χριστιανική πίστη.
  Δύο χιλιάδες χρόνια και αυτή η πίστη δεν κλονίστηκε,τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε τώρα;
  Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους,ακόμη και στους εχθρούς της Εκκλησίας...

  1. avatar Mike

   2000 χρόνια δεν κλονίστηκε η ''πίστη σας'' λόγω αυτοκρατορικών νόμων και ΑΓΝΟΙΑΣ. Έισαι και τόσο άσχετος που αποκαλείς την γιορτή των χριστιανών και πάσχα!!!Πάσχα (Pesach) ειναι ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΩΝ!!! Άλλα ξέχασα είστε αδελφάκια, οπότε δεν έχει σημασία!

   1. avatar Αετιος

    Αν σε λένε Μιχαήλ, και το όνομά σου εβραϊκό είναι!!

   2. avatar μαρκος1971

    @ Mike Δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοιο μίσος.Δικαίωμά σου είναι να μην πιστεύεις,άλλο τόσο δικαίωμά μου
    είναι να πιστεύω.Για τους χαρακτηρισμούς δεν θα σου απαντήσω,ο καθένας μας χαρακτηρίζεται από την
    συμπεριφορά του.Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

  2. avatar Κι η αλλη πλευρα

   Μάρκο, μη γινόμαστε γραφικοί.. Καμία πίστη, και καμία από όλες τις ήδη υπάρχουσες θρησκείας δεν κλονίσθηκε.., μην το θέτεις λοιπόν έτσι το θέμα.. Και μεταξύ μας, ο Χριστιανισμός έχει κατά πολύ αποδυναμωθεί τις τευταίες δεκαετίες.. Λοιπόν Καλή Ανάσταση γιατί δεν μας βλέπω καλά...)

   1. avatar μαρκος1971

    @ κι η αλλη πλευρα.Αγαπητέ φίλε δεν γινόμαστε γραφικοί.Ο καθένας γράφει την γνώμη του
    ελεύθερα.Σεβαστή η αποψή σου,σεβαστή και η δική μου,δεν νομίζεις;Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

 9. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  «οι χριστιανοί Πατέρες δεν αναφέρουν τίποτα μέχρι τον 9ον μ.Χ. αιώνα περί του “αγίου” φωτός», αποκαλώντας ταυτόχρονα τους αγιοταφίτες ιερείς λαοπλάνους, και καταλήγει: «Το ψευδόθαυμα αυτό το πιστεύουν ολίγοι, ίσως τινές δια μωρίαν και άλλοι δι' αισχροκέρδειαν ... Ουδέ ο Χρυσόστομος το επίστευεν ή μάλλον ουδέ το εγνώριζε, διότι, άν εις τον καιρόν του εθαυματουργείτο το άγιον φώς, πώς ήτο δυνατόν να λέγη ότι δέν εγίνοντο πλέον θαύματα;»....." Αδαμάντιος Κοραής.
  "Εξαιρέσεις φυσικά και υπήρξαν, με την πλέον αξιοσημείωτη να είναι αυτή του πάπα Γρηγορίου Η' (1227-1241), που αποκήρυξε το Άγιο Φως ως απάτη και του πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ Β' (1766-1771), ο οποίος έφτασε στο σημείο να καταργήσει την τελετή του Αγίου Φωτός ως «χειροποίητον μηχανουργίαν»..."
  "Η .... χρυσότοκος τελετή" λέει το κείμενο παραπάνω. Δεν υπαρχει ποιό εύστοχη παρατήρηση.

 10. avatar Λεωνίδας

  Το αστείο είναι ότι το χρεοκοπημένο Ελληνικό κράτος θα κάνει πολλά έξοδα και θα ξαναφαίρει με τιμές αρχηγού κράτους αυτό το φως των σκοταδιστών.

 11. avatar capricornus

  Το μυστήριου του Χριστιανισμού?Πως ''άντεξε'' πάνω απο Βʹ χιλιετίες?Αυτό θα ήταν άρθρο....
  ΣΚΟΤΟΣ ΑΕΝΑΟΝ....
  (Είναι και επίκαιρο..)

  1. avatar Άραρχος

   Σκότος η φιλανθρωπία η αγάπη η ισότητα...εύγε θα κάψεις την ψυχή σου στην κόλαση επειδή σε παραμύθιασαν οι σιωνιστές...

 12. avatar Dexter Bishop

  μακαρι να μπορουσα να πιστεψω
  οσο θα ηθελα να πιστεψω

  1. avatar el

   αν δε πας να δεις , δε θα μπορέσεις ΠΟΤΈ .

   1. avatar Arbostil

    Ρε Ελληνικά ξέρετε να διαβάζετε; Τι σημασία έχει αν είχαν εκείνοι οι χρησμοί διττή (παρεμπιπτόντως, σου μαθαίνω και τη σωστή ορθογραφία του διττή) σημασία; Σημασία έχει πως ΑΥΤΗ η ρήση ΔΕ ΣΤΕΚΕΙ ΑΛΛΙΩΣ! Ελληνικά μιλώ. Γραμματικά στέκει μόνο ως "πίστευε και μη ερεύνα"! χωρίς κόμμα, τελεία, ερωτηματικό ή θαυμαστικό.

 13. avatar Dexter Bishop

  θαυμα
  επιτελους ενα αθρο χωρις πολιτικα σχοιλια

  1. avatar black mamba

   Ναι αλλά όσο να πεις,την φαγωμάρα του την έχει...

 14. avatar Traianus

  Απατεώνες υπήρχαν και θα υπάρχουν πολλοί ...η ουσία ειναι πώς να ξυπνησεις τους υπνοτισμενους που τους πιστεύουν ...πόσες φορές προσπάθησα να εξηγεισω τι μεγάλη απάτη ειναι η εβραϊκή αίρεση του εβραιου Χριστού σε γνωστούς και δυστυχώς βλέπεις οτι η πλύση εγκεφάλου αλλα και ο φόβος στο άγνωστο που αποκαλούν θεό δεν τους αφήνει να κατανοήσουν την πλάνη τους ... Και η λύση μπορει να ειναι μόνο μια , η γνώση !!!

  1. avatar Άραρχος

   ΧΑΧΑΧΑ Μιλάει ο Εβραιομασόνος και λέει εμάς Εβραίους!!!! ΧΑΧΑΧΑΧΑ
   Ψάξε για Δωδεκαθεισμό Μασωνία στο υόυτυβε, εξάλλου αυτό που λές είναι τόσο άτομο, ο Εβραισμός δημιουργήθηκε με το γράψιμο του Ταλμούδ ΔΙΑΚΟΣΙΑ χρόνια μετά την Ανάσταση του Κυρίου, ο Χριστός δίδαξε σε όλους και τους Φαρισαίους τους κυνήγησε αντιθέρως ο Ιουλιανός ο Δωδεκαθειστορωμαιολάτρης πήγε να τους χτίσει Ναό με ΕΝΑ τόνο χρυσό!!!! Ακούς Εβραίε;;;

  2. avatar Κι η αλλη πλευρα

   ηρεμήσε Μεγάλη Δια και σταματά να μας ρίχνεις τους κεραυνούς Σου.. χαχα

 15. avatar franklin

  Τα περί αγίου φωτός και τα λοιπά είναι μια τεράστια απάτη. ¨Οποιος δεν το βλέπεο απλά εθελοτυφλεί. Πάντως έχει ενδιαφέρον πως ούτε και ο ναός της αναστάσεως ξεφευγει απο τον κανόνα. ¨Εχει χτιστεί πάνω σε ναό της Αφροδίτης.

  1. avatar el

   ρε πανέξυπνοι όλοι , έχει πάει κανένας από εσάς ? Άμα πας και το δεις , μετά έχεις δικαίωμα να έχεις άποψη . Πολλοί πάνε γιατί το πιστεύουν , αλλά πολλοί που δεν πιστεύουν επίσης πάνε . Όταν πας , μετά εκφράζεις τις απόψεις σου , τώρα εκφράζεις υποθέσεις της φαντασίας σου .

  2. avatar Traianus

   Οι περισσότεροι απο του πρωτοχριστιανικους ναισκους εχουν χτιστεί πάνω σε αρχαίους ναούς για να εξαλείψουν την Πατρώα θρησκεία . ..

   1. avatar Άραρχος

    Και καλά κάναμε!!!! Η πορνεία η ανθρωποθυσία και όλος ο άλλος σκοταδισμός έπρεπε να φύγουν απο την ανθρωπότητα!!!! Οσο για τους κατεστραμμένους ναούς οι ίδιοι οι παγανιστές τους κατέστρεψαν με αρχαιολογικά στοιχεία.
    Τα ακόλουθα στοιχεία προέρχονται από το: “Αρχαίοι Ελληνικοί Ναοί” του T. Spawforth, εκδ. Ελευθερουδάκη, 2006.
    Ο συγγραφέας είναι καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne, πρώην βοηθός διευθυντή της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα και έλαβε μέρος σε πολλές ανασκαφές στον ελληνικό χώρο.
    Α. Κατεστραμμένοι ναοί, από ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ (ως λατομεία ή για άλλες χρήσεις) ή από ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ή από ΠΥΡΚΑΓΙΑ, πριν από τον Χριστιανισμό ή μετά από τη βυζαντινή εποχή
    Άραγε ποιοι άλλοι, (αν όχι οι ίδιοι οι Παγανιστές), είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες από τις ακόλουθες καταστροφές ειδωλολατρικών ναών; Αυτές οι καταστροφές γιατί δεν ενοχλούν τους Νεοπαγανιστές;
    ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 99 ΝΑΟΙ
    Κατεστραμμένοι ναοί, από ανθρώπινη επέμβαση (για λατομεία ή για άλλες χρήσεις) ή από εγκατάλειψη, ή από πυρκαγιά, πριν τον Χριστιανισμό ή μετά τη βυζαντινή εποχή + κατεστραμμένοι από σεισμούς ναοί + ναοί σε καλή κατάσταση + ναοί που απλώς εγκαταλείφθηκαν + ναοί που μετατράπηκαν σε εκκλησίες = 66 ΝΑΟΙ
    Ναοί που καταστράφηκαν από ΠΥΡΚΑΓΙΑ κατά ή μετά την Ύστερη Αρχαιότητα + Ναοί που καταστράφηκαν στην Ύστερη Αρχαιότητα ΣΚΟΠΙΜΑ, για θρησκευτικούς ή μη θρησκευτικούς λόγους (εκτός από λατομεία) + Ναοί που καταστράφηκαν στην Ύστερη Αρχαιότητα ή το Μεσαίωνα ως ΛΑΤΟΜΕΙΑ + κατεστραμμένοι, άγνωστο πότε ή πώς ή γιατί, ναοί = 33 ΝΑΟΙ
    Συμπέρασμα: Ακόμη κι αν συμπεριληφθούν στους για θρησκευτικούς λόγους κατεστραμμένους ναούς όλοι οι ναοί εκείνοι για τους οποίους

 16. avatar Marios

  Ρε σεις,είστε απίστευτοι!
  Ούτε εγώ πιστεύω,ούτε κολλημένος Χριστιανός είμαι,ούτε τίποτα!Αλλά δεν κοροιδευω κανέναν!
  Δεν μπορείτε μια φορά να διαφωνήσετε σαν άνθρωποι?Πάντα Ούννοι πρέπει να είστε?
  Άμα πιστεύεις,μαγκιά σου!Άμα δεν πιστεύεις,πάλι μαγκιά σου!
  Η πλάκα με εσάς τους...ανοιχτόμυαλους τους αντιχριστιανους είναι πως άμα πει κάποιος τίποτα για τους Μουσουλμάνους,αμέσως γκαρίζετε για προσβολή της θρησκείας του άλλου!

  1. avatar franklin

   Τους έχουμε γραμμένους τους μουσουλμάνους.

 17. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Και να ήταν η πρώτη ή η τελευταία απάτη σε "βρώση" των ανοήτων... Πάλι καλά που βρέθηκε και ενας πατριάρχης να πεί την αλήθεια όπως λέει το παραπάνο κείμενο. Κόκαλα "αγιών" σύμβραστα με αιθέρια έλαια για τους ..."μυροβλήτες" εικόνες ποτισμένες με αλατόνερο για να "δακρύζουν" και άλλα πολλά... Αφού ο θεός τους δεν αποφάσισε να κάνει το θαύμα το κάνουν αυτοί για αυτόν.... !!!

 18. avatar ότι φάμε, ότι πιούμε. ότι αρπάξει..

  Θαύμα επαναλαμβανόμενον παύει να είναι θαύμα!

  1. avatar el

   και όμως γίνονται 3 θαυματα κάθε χρόνο στο ισραήλ . Αυτό του Αγίου Φωτός , αυτό στο όρος Θαβώρ , και στον ιορδάνη . Βέβαια η ασχετοσύνη δικαιολογείται , είναι προνόμιο πολλών εδώ μέσα . Τόσα εκατομύρια κόσμου που πάνε στους Αγίους Τόπους εδώ και χρόνια νομίζεις ότι δεν υπάρχουν και δύσπιστοι και κακόπιστοι ? Πήγαινε και εσύ και μετά πες μας της εμπειρίες σου .

 19. avatar promitheas

  Επειδή τυχαίνει να έχω υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας λέω ότι εκείνη την στιγμή συμβαίνουν και άλλα αξιοθαυμαστα φαινόμενα ,ταυτόχρονα και με διαφορετική αντίληψη από τον κάθε παρατηρητή,ώστε να μην μπορεί να δωθεί λογική εξήγηση Και όλα αυτά μεσα σε μιά χαοτική κατάσταση από προσκυνητές πιεμένους σαν σαρδέλες ,άραβες που χοροπηδάνε και χτυπούν τύμπανα,αρμένιους που επιτίθοντε σε έλληνες, μουσουλμάνοι και καθολικοί που περιμένουν το φως, και εβραίοι αστυνομικοί

  1. avatar Κι η αλλη πλευρα

   κάτι ενδιαφέρον ξεκίνησες να μας πεις και το ξέχασες τελικά μου φαίνεται...)

 20. avatar Johnnie Skywalker

  Αν και ορθόδοξος , δεν πιστεύω σε αυτα τα καραγκιοζιλίκια......

  1. avatar el

   σε τι πιστεύεις δηλαδή ?

   1. avatar Κι η αλλη πλευρα

    πάρε αυτό που είπε ο Γέροντας Σιλουνος: "..η αλήθεια του Πνεύματος είναι ένα μικρό ρυάκι μέσα στον ποταμό της εκκλησιαστικής μας Παράδοσης.." το έχεις υπόψιν σου..??

    1. avatar Johnnie Skywalker

     Αυτό δεν σημαίνει ότι ΄ό,τι πρεσβεύει η εκκλησία το καταπίνουμε αμάσητο......Γιατί το άγιο φως είναι αποκλειστικά δημιούργημα της Εκκλησίας και δεν αναφέρεται πουθενα στην Καινή Διαθήκη.....

   2. avatar Johnnie Skywalker

    στον χριστιανισμό , όχι σε ότι μου πασαρουν παπαδες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει