Ένας στους δύο Γερμανούς θεωρεί ότι το Ισλάμ αποτελεί απειλή και ότι δεν έχει θέση στην Γερμανία, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας «Μόνιτορ θρησκείας» του Ιδρύματος Bertelsman, η οποία δημοσιεύεται αποκλειστικά αύριο στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Στην ίδια έρευνα ωστόσο καταδεικνύεται ότι η δημοκρατική συνείδηση είναι ισχυρότερη μεταξύ των μουσουλμάνων της Γερμανίας από ό,τι μεταξύ των κατοίκων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Όπως επισημαίνεται, το 50% των Γερμανών πιστεύει ότι το Ισλάμ δεν ταιριάζει στην χώρα του, αλλά την ίδια άποψη διατυπώνει και το 18% των μουσουλμάνων που κατοικούν στην Τουρκία και το 25% των ερωτηθέντων στην Τουρκία. Απειλή πάντως θεωρεί το Ισλάμ 76% των Ισραηλινών, το 60% των Ισπανών, το 50% των Ελβετών και το 42% των Αμερικανών. Επιπλέον, το 19% των Γερμανών θεωρεί απειλή ακόμη και τον Ιουδαϊσμό.

Σε ό,τι αφορά την δημοκρατική συνείδηση, το 80% των μουσουλμάνων της Γερμανίας θεωρεί πολύ σημαντική την Δημοκρατία, ενώ ανάλογη άποψη έχει το 76% των πρώην Ανατολικογερμανών και το 88% των κατοίκων των δυτικών περιοχών της Γερμανίας.

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε 13 χώρες, μελετά ακόμη ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης τοποθετείται το 54% των Δυτικογερμανών ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην πρώην Ανατολική Γερμανία ανέρχεται σε 69%.