Προσφυγή εναντίον της Χιλής κατέθεσε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου η Βολιβία, προκειμένου να ανακτήσει την πρόσβασή της στον Ειρηνικό Ωκεανό, την οποία είχε απολέσει πριν 130 χρόνια μετά την ήττα της σε έναν πόλεμο μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.

«Η κυβέρνηση της Βολιβίας κατέθεσε την αγωγή ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης εκπληρώνοντας ένα ιστορικό καθήκον, που της δόθηκε από τον λαό της, για να ανακτηθεί η πρόσβαση στη θάλασσα», ανακοίνωσε από την Ολλανδία ο Βολιβιανός υπουργός Εξωτερικών, Δαυίδ Τσοκεουάνκα, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Η Βολιβία, χώρα των Άνδεων και του Αμαζονίου, παρέμεινε περιχαρακωμένη στα χερσαία σύνορά της για πάνω από 130 χρόνια, μετά την απώλεια 120.000 μ2 του εδάφους της, εκ των οποίων και μία παραθαλάσσια λωρίδα γης έκτασης 400 χλμ., έπειτα από τον Πόλεμο του Ειρηνικού (1879-93) ανάμεσα σε αυτήν και το Περού ενάντια στη Χιλή.

Αφότου ο Βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες ανακοίνωσε το 2011 την πρόθεσή του να διεκδικήσει την έξοδο στη θάλασσα στο Διεθνές Δικαστήριο, οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών έχουν ανέβει.

Τον Μάρτιο, ο χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα διατράνωσε πως η χώρα του θα προασπίσει «με όλες της τις δυνάμεις την εθνική ενότητα, την ιστορία και την αλήθεια, το έδαφος, τη θάλασσα, τον ουρανό της καθώς επίσης και την κυριαρχία της».

Η θέση της Χιλής είναι ότι η Συνθήκη Ειρήνης του 1904, που υπεγράφη και κυρώθηκε ανάμεσα στη χώρα και τη Βολιβία, εξακολουθεί να ισχύει.