Ο νεαρός άνδρας που φέρεται ότι έσπειρε τον θάνατο σε πολυκατάστημα, στο Ελ Πάσο, ανοίγοντας πυρ και σκοτώνοντας είκοσι ανθρώπους είναι σύμφωνα με την αστυνομία 21 ετών και λίγο πριν την αποτρόπαια πράξη του είχε συντάξει ένα «μανιφέστο» το οποίο καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για «έγκλημα μίσους».

Στις ΗΠΑ, ο συγκεκριμένος προσδιορισμός αναφέρεται σε εγκλήματα με θύματα πρόσωπα τα οποία στοχοθετούνται εξαιτίας χαρακτηριστικών όπως η φυλή, το θρήσκευμα, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους.

Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δράστης της σφαγής λέγεται Πάτρικ Κρούσιους, 21 ετών και είναι κάτοικος προαστίου του Ντάλας.

Σε στιγμιότυπο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που μεταφόρτωσε στο Διαδίκτυο ο τηλεοπτικός σταθμός KTSM, ο νεαρός εικονίζεται να κινείται προς το πολυκατάστημα με ένα τουφέκι στα χέρια και τα αυτιά του καλυμμένα με ωτοασπίδες σκοπευτηρίου.

Όπως έγινε γνωστό, πριν από την αποτρόπαια πράξη του, είχε ποστάρει ένα μανιφέστο τεσσάρων σελίδων στο διαδίκτυο, το οποίο κυκλοφόρησε στα social media και αυτές τις ώρες εξετάζεται από το FBI.

Σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει, ο νεαρός κάνει αναφορές στον δράστη του μακελειού σε τεμένη της Νέας Ζηλανδίας τον Μάρτιο, όταν περισσότεροι από 50 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά του. Ο συγγραφέας του κειμένου, χαρακτηρίζει την ενέργειά του στο Walmart σαν «απάντηση στην ισπανόφωνη εισβολή στο Τέξας».

Το μακελειό του Ελ Πάσο είναι το 249ο mass shooting που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Gun Violence Archives. Ο όρος mass shooting αναφέρεται σε επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων και τέσσερα ή περισσότερα θύματα.