Δικαστική έρευνα για τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας το 2007 του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί από την Λιβύη του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ξεκίνησε η γαλλική δικαιοσύνη.

Αξιωματούχος της εισαγγελίας δήλωσε ότι η έρευνα αυτή ξεκίνησε μετά τις σχετικές κατηγορίες που διατύπωσε ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος τελεί επίσης υπό έρευνα σε ξεχωριστή υπόθεση για την πώληση όπλων στο Πακιστάν την δεκαετία του 1990.

Ο Τακιεντίν δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι έχει στην κατοχή του αποδείξεις περί χρηματοδότηση από την Λιβύη της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί.

Ωστόσο ο δικαστής ή οι δικαστές που θα αναλάβουν την έρευνα αυτή δεν θα εξετάσουν ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 2012 στον ιστότοπο πληροφόρησης Mediapart, δηλαδή ένα φερόμενο υπόμνημα που αποδίδεται σε έναν πρώην αξιωματούχο του καθεστώτος Καντάφι. Το κείμενο αυτό γνωστοποιούσε μια οικονομική υποστήριξη ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από την Λιβύη στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές το 2007.

Η πτυχή αυτή της υπόθεσης εξακολουθεί να αποτελεί το αντικείμενο προκαταρκτικής έρευνας, διευκρίνισε δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εισαγγελία του Παρισιού είχε ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα έπειτα από προσφυγή του Σαρκοζί για «πλαστογραφία και χρήση πλαστών» εγγράφων μετά την δημοσίευση αυτού του εγγράφου.

Η προκαταρκτική αυτή έρευνα διευρύνθηκε στην συνέχεια για να επαληθευτούν οι κατηγορίες του Τακιεντίν, τις οποίες επανέλαβε ο ίδιος και στην συνέχεια, χωρίς ωστόσο να παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία για να τις στηρίξει. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής έγιναν στα τέλη Φεβρουαρίου έρευνες στο σπίτι του πρώην υπουργού Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν και στις 11 Απριλίου στο σπίτι του Τακιεντίν.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος συνάντησε τον Καντάφι στο Παρίσι το 2007, αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραξία, επισημαίνοντας ότι ήταν ο κύριος υπερασπιστής της υπό το ΝΑΤΟ στρατιωτικής εκστρατείας που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Καντάφι το 2011.

Η χρηματοδότηση της επιτυχούς προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007 εξετάζεται ήδη στο πλαίσιο άλλης έρευνας που διεξάγεται για τους δεσμούς ανάμεσα στο κεντροδεξιό του κόμμα UMP και στην Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ, η οποία είναι η κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών L’Oreal.

Ο Σαρκοζί τέθηκε υπό επίσημη έρευνα τον περασμένο μήνα όσον αφορά τις κατηγορίες ότι επωφελήθηκε της εύθραυστης διανοητικής κατάστασης της 90χρονης γυναίκας για να εξασφαλίσει προεκλογική χρηματοδότηση. Ο Σαρκοζί αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία και στην υπόθεση Μπετανκούρ.