Αύξηση του κόστους ζωής κατά 70 λέβα (περίπου 35 ευρώ) σε κάθε βουλγαρικό νοικοκυριό καταγράφηκε το Μάρτιο του 2013, ανακοίνωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Εργατικών Συνδικάτων της χώρας (CITUB), Πλάμεν Ντιμιτρόφ, κάνοντας λόγο, παράλληλα, για «θανατηφόρο για το λαό και τη χώρα πάγωμα μισθών».

Όπως είπε, ιδιαίτερα αισθητή είναι η άνοδος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και της θέρμανσης, καθώς για την κάλυψη των λογαριασμών τους πρέπει να καταβάλλεται ποσό μεγαλύτερο του 50% ενός νοικοκυριού μεσαίου εισοδήματος, μαζί με τα υπόλοιπα κοινόχρηστα.

Το μηνιαίο κόστος ζωής ενός ατόμου στη Βουλγαρία ανήλθε, τον περασμένο μήνα, σε 566 λέβα (περίπου 282 ευρώ), ενώ περισσότερα από έξι εκατομμύρια Βούλγαροι ζουν με μικρότερο εισόδημα, πρόσθεσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Αυτές οι εξελίξεις προκαλούν όχι μόνο ανησυχία, αλλά αγανάκτηση για την προγραμματισμένη συνέχιση της πολιτικής των «παγωμένων» εισοδημάτων που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και που προβλέπει η τριετής πρόγνωση της δημοσιονομικής πολιτικής που πρόσφατα ενέκρινε η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μαρίν Ράικοφ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της CITUB, η προγραμματισμένη αύξηση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα κατά 7% το 2015 μπορεί να ερμηνευτεί ως «ελάχιστη παρηγοριά για τη μαζική φτώχεια στη χώρα».

«Είναι απολύτως απαράδεκτη η συνέχιση της πολιτικής του Συμεών Ντιάνκοφ (σ.σ πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ), η οποία οδήγησε, ως γνωστόν, τη χώρα μας όχι μόνο σε πολιτική και οικονομική, αλλά και σε δραματική κοινωνική κρίση, βγάζοντας πρόσφατα τον κόσμο στους δρόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να δεχτούμε οποιοδήποτε “πάγωμα” των μισθών στο επίπεδο του 2013 εντός του 2014, ακόμα περισσότερο που όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα εισοδήματα ήταν “παγωμένα” στα ίδια επίπεδα την περασμένη τετραετία. Τυχόν συνέχιση αυτής της πολιτικής θα είναι θανατηφόρα για τη χώρα και για το λαό μας. Δεν μπορούμε να την εκτιμήσουμε με κανέναν άλλο τρόπο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της CITUB.