Απλοί χρήστες του διαδικτύου, έχουν επιδοθεί σε online «έρευνες» για τον εντοπισμό των δραστών που βρίσκονταν πίσω από την επίθεση στη Βοστώνη.

Όχι, δεν μιλάμε για εκπαιδευμένους πράκτορες των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά για ιδιώτες που αποφάσισαν να μπουν στο ρόλο… του ντεντέκτιβ!

Στις «επιχειρήσεις» συμμετέχουν χρήστες των sites Reddit και 4chan, οι οποίοι εξετάζουν εκατοντάδες φωτογραφίες από την περιοχή των εκρήξεων, επισημαίνοντας όποιους θεωρούν ύποπτους, κρίνοντας ότι το FBI θα έπρεπε να τους μιλήσει…

Όπως είναι φυσικό, δεν υπάρχουν επίσημες αποδείξεις για τη συσχέτιση των ανθρώπων που επισημαίνονται ως «ύποπτοι» με την τοποθέτηση των βομβών. Οι ισχυρισμοί των χρηστών βασίζονται σε εικασίες και πάντως όχι σε αδιάψευστα τεκμήρια από επίσημες Αρχές.

Για παράδειγμα, οι «διαδικτυακοί ντεντέκτιβ» στέκονται στα εξογκώματα και τις κλήσεις που έχουν ορισμένες τσάντες, οδηγώντας σε υποψίες για τους κατόχους αυτών, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία.

Κάποιος έφτασε μάλιστα στο σημείο να συγκρίνει τα εξογκώματα μιας τσάντας με μια χύτρα, καθώς ανάλογο σκεύος χρησιμοποιήθηκε στον εκρηκτικό μηχανισμό.

Επιπλέον, «επιβαρυντικό» στοιχείο είναι για τους χρήστες αν κάποιος σε μια φωτογραφία εμφανίζεται με τσάντα και σε κάποια άλλη όχι. Ειδικά όσοι κουβαλούν σακίδιο πλάτης, βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο των χρηστών.

Πολλοί στέκονται ακόμη σε όσους κρίνουν πως παρουσιάζουν «ύποπτες συμπεριφορές» λίγο πριν την έκρηξη.