Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ Χάσαν αλ Μπεσίρ δήλωσε ότι το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και θα αρχίσουν τη διασυνοριακή συνεργασία. Ο Μπεσίρ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη στην Τζούμπα έπειτα από αυτήν που πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 2011 με αφορμή την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν.

«Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας που στηρίζεται στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε ο Μπεσίρ σε ομιλία του στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, κατά την οποία ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να ανοίξουν τα σύνορα του Σουδάν με το Νότιο Σουδάν για τις διακινήσεις.

«Έδωσα εντολή στις αρχές του Σουδάν και στην κοινωνία των πολιτών να κάνουν ένα άνοιγμα προς τους αδελφούς τους στην Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν», πρόσθεσε ο Μπεσίρ.

Το Χαρτούμ και η Τζούμπα συμφώνησαν τον Μάρτιο να επαναληφθεί η διασυνοριακή ροή πετρελαίου και να αμβλυνθεί η ένταση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών από την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν τον Ιούλιο του 2011, έπειτα από συνθήκη του 2005 με την οποία τερματιζόταν ο εμφύλιος πόλεμος.

Ωστόσο οι δύο περιοχές εξακολουθούν να ερίζουν για μεγάλο τμήμα των μήκους 2.000 χιλιομέτρων συνόρων τους, μεταξύ των οποίων για την συμβολικής σημασίας περιοχή του Αμπιέι.

Την ώρα που ο Μπεσίρ βρισκόταν στην Τζούμπα σε μια επίσκεψη που είχε στόχο να σηματοδοτήσει την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες αλληλοκατηγορούνται για την υποστήριξη ενεργών ανταρτικών κινημάτων στις μεθοριακές τους περιοχές, κάτοικοι του Νοτίου Κορντοφάν, στο Σουδάν, ανακοίνωσαν τον βομβαρδισμό, από αντάρτες, σύμφωνα με τους ίδιους, της πρωτεύουσας της περιοχής αυτής Καντούγκλι.

Τουλάχιστον 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της πρωτεύουσας του Νοτίου Κορντοφάν, μια περιοχή του Σουδάν στην οποία μαίνονται σφοδρές μάχες από το καλοκαίρι του 2011, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποψιάζονται τους αντάρτες της πτέρυγας του Βορρά του Λαϊκού Κινήματος Απελευθέρωσης του Σουδάν (SPLM-N) για τον βομβαρδισμό αυτόν, αλλά εκπρόσωπος του κινήματος αυτού δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε προς το παρόν.

Οι δυνάμεις του Χαρτούμ εμπλέκονται από το καλοκαίρι του 2011 σε σφοδρές μάχες κατά του SPLM-N στο Νότιο Κορντοφάν και στον Γαλάζιο Νείλο, δύο περιοχές στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν, στις οποίες ένα μέρος των κατοίκων είχε υποστηρίξει τους Νότιους κατά τον εμφύλιο πόλεμο του 1983-2005, που οδήγησε στην διαίρεση του Σουδάν.

(φωτογραφία αρχείου)