Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα απευθυνθεί στη δικαιοσύνη προκειμένου να σταματήσει τη φημολογία ότι διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα, αποφάσισε να στραφεί δικαστικά εναντίον της Ελβετίας, όπως έγινε γνωστό χθες από το περιβάλλον του.

Ο υπουργός «ζήτησε από τον δικηγόρο του να ξεκινήσει τη διαδικασία και να στραφεί εναντίον της Ελβετίας” με σκοπό “να σταματήσει η διάδοση ψευδών και συκοφαντικών πληροφοριών», ανέφερε η πηγή αυτή.

Το περιβάλλον του Φαμπιούς αρνήθηκε να διευκρινίσει τι είδους “δικαστική διαδικασία” είναι αυτή και παρέπεμψε τον συνήγορο του υπουργού, τον Ζαν-Μισέλ Νταρουά ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Ζερόμ Καΐζάκ διεγράφη σήμερα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), με ομόφωνη απόφαση, μετά την αποκάλυψη ότι είχε πει ψέματα σχετικά με την ύπαρξη ενός λογαριασμού του σε ελβετική τράπεζα.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα τονίζει ότι ο Καϊζάκ αποπέμφθηκε επειδή “με πράξεις απαράδεκτες για έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο της Δημοκρατίας και μέλος της κυβέρνησης, με την τήρηση ενός κρυφού λογαριασμού στο εξωτερικό και με τα ψέματά του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας (…) επέφερε βλάβη στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στις αρχές του”.

Ο πρώτος γραμματέας του PS Αρλέμ Ντεζίρ είχε δηλώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, μετά την ομολογία του πρώην υπουργού ότι διαθέτει έναν μη δηλωμένο λογαριασμό στην Ελβετία, ότι ο Καϊζάκ έχει ήδη θέσει εαυτόν εκτός κόμματος. Την Δευτέρα υποστήριξε μάλιστα ότι θα ήταν «παράλογο» να επιστρέψει ο Καϊζάκ στο κοινοβούλιο —όπως έχει δικαίωμα— μετά τα «κυνικά» ψέματα που είπε.