Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Βρυξελλών, στη Σερβία, Βενσάν Ντεζέρ, δήλωσε ότι η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον, θα αποφασίσει αν ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας. Ξεκαθάρισε δε πως πως σε αντίθεση με τα όσα λέγονται, η αυριανή δεν είναι «ημέρα κρίσης», αφού «δεν υπάρχουν τελεσίγραφα».

«Ηκ. Άστον είναι εκείνη που θα αποφασίσει αν η διαδικασία θα συνεχιστεί, επειδή η ίδια είπε ότι οι διαφορές είναι μικρές, αλλά υπάρχουν βαθιά χάσματα και όταν οι απαντήσεις της Πρίστινας και του Βελιγραδίου φθάσουν σήμερα, εκείνη θα αποφασίσει αν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ντεζέρ.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η Σερβία απάντησε «όχι» στη συμφωνία για το Κόσοβο, ο κ. Ντεζέρ ανέφερε ότι με βάση τα όσα άκουσε, δεν του φαίνεται πως το Βελιγράδι είπε «όχι», αλλά φυσικά η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Η κ. Άστον και η ομάδα της θα αναλύσουν «πόσο είναι βαθύ το χάσμα και οι διάφορες που έχουν απομείνει και πώς μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Σερβία.

«Δεν παραιτούμαστε από τη λύση, ήμασταν μαζί όλα αυτά τα χρόνια στη διαδικασία και επιθυμούμε να φθάσουμε σε εποικοδομητική λύση», εξήγησε ο κ. Ντεζέρ και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο».

“Αύριο δεν είναι “ημέρα κρίσης” και όλη την υστερική ρητορική πρέπει να την αφήσουμε πίσω μας», είπε ο κ. Ντεζέρ.

“« Σερβία δεν είναι μόνη στη διαδικασία αυτή και δεν εννοώ μόνο τα πέντε κράτη – μέλη της Ε.Ε. που δεν αναγνώρισαν το Κόσοβο, αλλά εννοώ και τα 27 κράτη – μέλη της», τόνισε.

«Κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την επιλογή της Σερβίας να επιτευχθεί λύση, αλλά ούτε για την επιλογή όλων των μελών της Ε..Ε να υπάρξει λύση», σημείωσε καταλήγοντας