Σε ισόβια κάθειρξη για τον βιασμό και τον φόνο μίας έφηβης καταδικάστηκε σήμερα ένας Ιρακινός, που είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία και η αίτησή του είχε απορριφθεί, υπόθεση που είχε τροφοδοτήσει την αντιμεταναστευτική ρητορική στη χώρα.

Ο 22χρονος Άλι Μπασάρ κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό και τον φόνο της 14χρονης Σουζάνα Φέλντμαν στις 23 Μαΐου 2018 στο Βισμπάντεν.

Το δικαστήριο του Βισμπάντεν, το οποίο ακολούθησε την πρόταση της εισαγγελίας, στέρησε επίσης από τον Μπασάρ τη δυνατότητα να ζητήσει την υπό όρους αποφυλάκισή του έπειτα από 15 χρόνια εξαιτίας της «ιδιαίτερης σοβαρότητας» του εγκλήματός του.

Ο δικαστής Γιούργκεν Μποκ δήλωσε πως ο Άλι Μπασάρ, ο οποίος ζήτησε δύο φορές συγγνώμη από τη οικογένεια του κοριτσιού, «δεν εξέφρασε ειλικρινή μεταμέλεια» και διέπραξε το έγκλημά του «εν ψυχρώ». «Τα λόγια σας δεν άγγιξαν το δικαστήριο, ούτε απ’ ό,τι φαίνεται την αίθουσα εδώ» υπογράμμισε όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο την εφημερίδα Bild.

Μολονότι ο κατηγορούμενος ομολόγησε ενώπιον των δικαστών τον φόνο, αρνήθηκε τον βιασμό και διαβεβαίωσε πως οι σεξουαλικές σχέσεις με το κορίτσι, το οποίο γνώριζε, ήταν συναινετικές.

Το πτώμα της έφηβης είχε ανακαλυφθεί δύο εβδομάδες αργότερα θαμμένο κοντά σε μια σιδηροδρομική γραμμή, κοντά στην εστία όπου ζούσε ο δολοφόνος με τους γονείς, τους αδελφούς και τις αδελφές του.

Ο Άλι Μπασάρ δικάζεται εξάλλου σε μια άλλη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, για τον βιασμό ενός 11χρονου κοριτσιού με συνεργό έναν 14χρονο αφγανό πρόσφυγα.

Στη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που διήρκεσε η ακροαματική διαδικασία, η εμπειρογνώμων ψυχίατρος περιέγραψε έναν νεαρό άνδρα που θεωρεί τις γυναίκες «πόρνες», η θέση των οποίων είναι στην κουζίνα.

Αμέσως μετά το έγκλημά του, ο νεαρός, ο οποίος είχε φθάσει το 2015 στη Γερμανία, είχε διαφύγει στο Ιράκ μαζί με την οικογένειά του χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς στα σύνορα. Τελικά τον έφεραν πίσω στις 9 Ιουνίου 2018 Γερμανοί αστυνομικοί που είχαν σταλεί στο Ιρακινό Κουρδιστάν, χωρίς η Βαγδάτη να έχει εγκρίνει την έκδοσή του.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει τεράστια συγκίνηση στη Γερμανία. Η άκρα δεξιά είχε επιδιώξει να εκμεταλλευθεί το έγκλημα αυτό για να καταγγείλει τη μεταναστευτική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία το 2015 άνοιξε τις πύλες της χώρας της σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Ένας βουλευτής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ήταν εξάλλου παρών στο δικαστήριο κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Μετά την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2015-2016 στην Κολωνία, όπου εκατοντάδες γυναίκες είχαν δεχθεί σεξουαλικές επιθέσεις από μετανάστες, οι βιαιότητες στις οποίες εμπλέκονται ξένοι βρίσκονται τακτικά στα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Τελευταία τέτοια υπόθεση, που είχε προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση, ήταν ο ομαδικός βιασμός, την περασμένη εβδομάδα στο Μιλχάιμ, ενός νεαρού κοριτσιού από εφήβους ηλικίας 12 έως 14 ετών που προέρχονταν από τη Βουλγαρία.

Η AfD κατηγορήθηκε επανειλημμένα ότι τροφοδοτεί κλίμα ανησυχίας εργαλειοποιώντας τα αδικήματα στα οποία εμπλέκονται ξένοι.

Δύο ημέρες μετά την ανακάλυψη του πτώματος της Σουζάνα Φέλντμαν, οι βουλευτές της AfD τήρησαν στη βουλή ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του κοριτσιού. Κοντά στον τόπο του εγκλήματος, ανακαλύφθηκαν μηνύματα όπως «Σουζάνα, 14 ετών, θύμα της ανεκτικότητας» και «Η μοναδική υπεύθυνη για τον θάνατό σου είναι η Άνγκελα Μέρκελ».

Ενδεικτικό της σημασίας που είχε πάρει η υπόθεση είναι το γεγονός ότι η καγκελάριος είχε καταγγείλει τον «φρικτό φόνο» και είχε ζητήσει από τη δικαιοσύνη να είναι αυστηρή.

Η έρευνα είχε εξάλλου αποκαλύψει σοβαρά σφάλματα των αρχών. Ενώ το αίτημά του για άσυλο είχε απορριφθεί τον Δεκέμβριο 2016, ο Άλι Μπασάρ εξακολουθούσε ενάμιση χρόνο αργότερα να περιμένει να εξεταστεί η προσφυγή του. Είχε επίσης τεθεί επανειλημμένα υπό κράτηση για αδικήματα τους μήνες πριν από τον φόνο, όμως τον άφηναν αμέσως ελεύθερο χωρίς να ειδοποιούνται οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Η μητέρα του θύματος Ντιάνα Φέλντμαν κατηγόρησε την αστυνομία για αμέλεια, διαβεβαιώνοντας πως οι αστυνομικοί δεν την είχαν πάρει στα σοβαρά όταν είχε καταγγείλει την εξαφάνιση της κόρης της. Απελπισμένη είχε απευθύνει έκκληση στην καγκελάριο μέσω Facebook και είχε βαλθεί να αναζητεί μόνη της την κόρη της.