Την πεποίθησή του ότι «χάνεται χρήσιμος χρόνος» εξέφρασε ο δήμαρχος της Φλωρεντίας και δεύτερος στην ιεραρχία του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» Ματτέο Ρέντσι.

«Σήμερα η ιταλική αβασίλευτη Δημοκρατία κινδυνεύει να βυθιστεί εξαιτίας των σταθερών, πολιτικών απολαβών και της στάσης όσων πιστεύουν ότι μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους κι άλλες καθυστερήσεις. Ο κόσμος μας ζητάει να αναπτύξουμε διπλή, ακριβώς, ταχύτητα από αυτή με την οποία ταξιδεύουμε τώρα», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Rai, πρόκειται για δηλώσεις που εκφράζουν ουσιαστική διαφωνία με την απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας να ορίσει δυο επιτροπές «σοφών» που καλούνται να δώσουν χρήσιμες απαντήσεις για την επίλυση της πολιτικής κρίσης μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Παράλληλα, τονίζει το κανάλι Rai tre, o «ανανεωτής» δήμαρχος της Φλωρεντίας, που ετοιμάζεται να ξαναδιεκδικήσει την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, φοβάται ότι ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι μπορεί τελικά να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, προσφέροντας σε αντάλλαγμα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έναν κοινά αποδεκτό υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας».

Ο Ματέο Ρέντσι φέρεται να ποντάρει αντιθέτως σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση- πιθανόν τον Οκτώβριο-ή τουλάχιστον στο να ξεπερασθεί ξεκάθαρα η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης από μέρους του Μπερσάνι και στην έναρξη μιας φάσης βαθιάς ανανέωσης στο εσωτερικό του «Δημοκρατικού Κόμματος».

Δέκα προοδευτικοί γερουσιαστές που πρόσκεινται στον Ρέντσι κατέθεσαν πρόταση για την οριστική κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Πρόκειται για αίτημα που διχάζει την κεντροαριστερά και αποτελεί κύριο προγραμματικό σημείο του κινήματος «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο.