Στις 17 Απριλίου ξεκινάει η δίκη του Αλεξέι Ναβάλνι, ενός από τους κύριους αντιπάλους του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που κατηγορείται για καταχρήσεις που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 10 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο.

Ο Ναβάλνι κατηγορείται στο πλαίσιο της υπόθεσης της Κίροβλες, μιας επιχείρησης παραγωγής ξυλείας με έδρα το Κίροφ, που χρονολογείται από το 2009. Διώκεται επειδή συμμετείχε στη σύναψη συμφωνίας με μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 10.000 κυβικών μέτρων ξυλείας, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε περισσότερα από 16 εκατ. ρούβλια (400.000 ευρώ) για την περιφέρεια του Κίροφ το διάστημα 2009-2010.

Από την αρχή της υπόθεσης, ο Ναβάλνι αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει «παραμύθια». «Όλη αυτή η υπόθεση εναντίον του Ναβάλνι κατασκευάστηκε από υπαλλήλους της ρωσικής ερευνητικής επιτροπής υπό τις διαταγές του Βλαντίμιρ Πούτιν», αναφέρεται στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε για την υπόθεση αυτή από τον Ναβάλνι και τους συνεργάτες του.

Ο Ναβάλνι ήταν την εποχή εκείνη σύμβουλος του φιλελεύθερου κυβερνήτη της περιφέρειας του Κίροφ, Νικίτα Μπέλιχ. Ο τελευταίος είχε διοριστεί από τον τότε πρόεδρο και σημερινό πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο της πολιτικής του ανοίγματος που ενσάρκωνε πριν δώσει τη θέση του στον Πούτιν, ο οποίος επέστρεψε στην προεδρία έπειτα από δύο προεδρικές εντολές από το 2000 ως το 2008 και ένα ιντερμέδιο τεσσάρων ετών στη θέση του πρωθυπουργού.

Ο 36χρονος Αλεξέι Ναβάλνι έγινε γνωστός από τη δράση του κατά της διαφθοράς και την καταγγελία μαζικών καταχρήσεων σε ρωσικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η τράπεζα VTB ή το μονοπώλιο των πετρελαιαγωγών Transneft.