Ως ευκαιρία για να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το Κυπριακό ζήτημα βλέπει το ψευδοκράτος τις εξελίξεις στη Λευκωσία. Άρθρο των Financial Times φιλοξενεί δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του ψευδοκράτους, του Χασάν Γκουνγκόρ, ο οποίος αναφέρει ότι η οικονομική κρίση μπορεί να δώσει το έναυσμα για μία «βιώσιμη λύση» στο κυπριακό.

«Θα είναι οδυνηρό. Θα πρέπει να αναδιοργανώσουν την οικονομία τους και δεν νομίζω ότι μπορούν να εφεύρουν κάτι εντελώς νέο», δηλώνει ο κ. Γκουνγκόρ αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λευκωσία.

«Αυτά που έγιναν στο Νότο δεν είναι πολύ ωραία» δηλώνει και ο Γκουνάι Τσερκέζ, επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου του ψευδοκράτους και συμπληρώνει: «Το πιθανό όφελος όμως, μπορεί να είναι ότι θα δουν τα δεδομένα και την πραγματική ανάγκη για μία βιώσιμη λύση στο κυπριακό».

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι Ελληνοκύπριοι περνούν καθημερινά τα σύνορα του βορά για να «τραβήξουν» χρήματα από τα ΑΤΜ. Επισημαίνει δε, ότι τα καλύτερα κομμάτια του νησιού για τουριστική αξιοποίηση βρίσκονται στο ψευδοκράτος.

«Αφού έχασε τα καλύτερα τουριστικά ακίνητα του νησιού και την αγροτική γη το 1974, η Κύπρος έγινε offshore χρηματοοικονομικό κέντρο που τώρα βρίσκεται στο κέντρο της κρίσης», σχολιάζουν οι FT.

Ο κ. Τσερκέζ αναφέρει ότι το κλειδί της ανάπτυξης βρίσκεται στο εμπόριο με την Τουρκία. «Θα ανοίξουν κάποιες πραγματικές, τεράστιες ευκαιρίες για τους ΕλληνοΚύπριους δήλωσε.

Ο κ. Γκουνγκόρ όμως, δεν βλέπει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. «Δε νομίζω ότι οι εξελίξεις στα κάνουν τους Ελληνοκύπριους πιο πρόθυμους να λυθεί το πρόβλημα. Ακόμη χειρότερα, τα πράγματα μπορεί πραγματικά να επιδεινωθούν», δήλωσε.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr