Οι αφγανικές μυστικές υπηρεσίες ματαίωσαν ένα σχέδιο των Ταλιμπάν να πραγματοποιήσουν επίθεση σε ένα υπό κατασκευή υδροηλεκτρικό φράγμα στο δυτικό Αφγανιστάν και κατάσχεσαν περίπου 1.300 κιλά εκρηκτικών, «ενοχοποιώντας» για την υπόθεση και το γειτονικό Πακιστάν, λόγω της εμπλοκής στο έργο της Ινδίας.

«Οι Ταλιμπάν που συνδέονται με την Σούρα (σ.σ. το ισλαμιστικό συμβούλιο) της (πόλης) Κουέτα στο Πακιστάν σχεδίαζαν να καταστρέψουν το υδροηλεκτρικό φράγμα Σάλμα στην επαρχία Χεράτ με μια μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών που εισήχθησαν από το Μπαλουτσιστάν», μια επαρχία του νότιου Πακιστάν που γειτονεύει με το Αφγανιστάν, όπως δήλωσε σήμερα ο Σαφικουλάχ Ταχίρι, ένας εκπρόσωπος των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ένας Αφγανός άνδρας που είχε αναλάβει τη μεταφορά των εκρηκτικών συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Το φράγμα Σάλμα, ένα από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά έργα του Αφγανιστάν, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, όταν θα ολοκληρωθεί θα παράγει 42 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας και θα αρδεύει 75.000 εκτάρια γης.

Ο Ταχίρι, δήλωσε ότι τα εκρηκτικά μεταφέρθηκαν με γαϊδούρια από το Πακιστάν και κατηγόρησε τους «εχθρούς του σταθερού και ανεπτυγμένου Αφγανιστάν» για συνωμοσία με «ορισμένες μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών».

Ένας τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος στη Χεράτ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο ζητώντας να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι το Πακιστάν βρίσκεται πίσω από το σχέδιο για την καταστροφή του έργου του φράγματος, «επειδή αυτό πραγματοποιείται από την Ινδία, και το Πακιστάν δεν θέλει το Νέο Δελχί να έχει παρουσία στο Αφγανιστάν».