Σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο, με τίτλο «Ο Πρόεδρος οφείλει να δώσει εξηγήσεις», η μεγαλύτερη κυπριακή εφημερίδα, «Ο Φιλελεύθερος», καλεί τον Νίκο Αναστασιάδη να δώσει εξηγήσεις για «γεγονότα που απογοητεύουν και ρίχνουν σκιές και συνθλίβουν τον λαό», όπως οι καταγγελίες για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό από συγγενικά του πρόσωπα.

«Μπροστά στις τραγικές πραγματικότητες που βιώνουμε, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τίποτα μεμπτό, δεν μπορούμε να δείχνουμε ούτε απειροελάχιστη ανοχή γύρω και κοντά στην πολιτική ηγεσία του τόπου, η οποία ανέλαβε το βάρος και την ευθύνη να προσφέρει λύσεις και προοπτική στον λαό. Ευθύνη, που η ίδια διεκδίκησε και την έλαβε με λαϊκή εντολή», τονίζεται στο άρθρο.

Η σωτηρία του τόπου κρέμεται από μια κλωστή, προσθέτει η εφημερίδα και επισημαίνει: «Οι πάντες, και προπάντων η πολιτική ηγεσία, οφείλουν να είναι άμεμπτοι και διάφανοι. Γιατί υπάρχουν συμπολίτες μας που, με τις πολιτικές αποφάσεις, είδαν τις δουλειές τους, το μέλλον τους και τα όνειρα των οικογενειών τους να καταρρέουν. Κι άλλοι, που κάθε ώρα που περνά τους φέρνει όλο και πιο κοντά στην οικονομική καταστροφή».

Η χώρα μας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το κράτος, η πολιτική ζωή, η κοινωνία μας, ο πολιτισμός μας βρίσκονται, εκτιμά «Ο Φιλευλεύθερος», στο χείλος μιας ολοκληρωτικής και μη αναστρέψιμης καταστροφής.

Επίσης, στο ίδιο άρθρο, η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Σε αυτό το περιβάλλον, οι απαντήσεις που δόθηκαν τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από την εταιρεία Α. Λούτσιος &Υιοί, για τις καταγγελίες περί διαφυγής εκατομμυρίων στο εξωτερικό λίγες μέρες πριν από τις καταλυτικές αποφάσεις του Eurogroup, δεν είναι ικανοποιητικές. Ή, αν θέλετε, δεν είναι αρκετές για να ικανοποιηθεί το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα. Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία. Η εταιρεία με την οποία συνδέεται ο συμπέθερος και ο γαμπρός του Προέδρου Αναστασιάδη φέρεται να μετακίνησε στις 12 και 13 Μαρτίου, από τη Λαϊκή, 21 εκατομμύρια ευρώ».

Η εταιρεία, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ανακοίνωσε ότι τα 10,5 εκατ. ευρώ τα μετέφερε σε λογαριασμό προθεσμίας στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ άλλα 10,5 εκατ. τα μετέφερε στην Τράπεζα Barclays PLC Λονδίνου, για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα και για έγκυρη υποβολή προσφοράς για αγορά ακινήτου του ελληνικού δημοσίου στην Κύπρο.

«Υπό τις περιστάσεις, οι εξηγήσεις πρέπει να είναι απολύτως σαφείς και τεκμηριωμένες. Γιατί αποσύρθηκαν 21 εκατ. ευρώ από τη Λαϊκή τρεις μέρες πριν από το Eurogroup; Το γνώριζε ο Πρόεδρος; Την ώρα που κλονιζόταν η Λαϊκή, ο Πρόεδρος γνώριζε ότι μέλη της οικογένειάς του αποσύρουν εκατομμύρια, όπως έκαναν όλοι όσοι κατηγορούνται ότι συνέβαλαν στην κατάρρευση της τράπεζας, μηδενίζοντας τη ρευστότητά της;», ρωτά η εφημερίδα και ζητά να δοθούν στοιχεία, να δοθούν τα statements της Τράπεζας Κύπρου, να διερευνηθούν όλοι οι λογαριασμοί, που συνδέονται με την οικογένεια του Προέδρου, με τους υπουργούς του, με κρατικούς αξιωματούχους, με όσους δυνητικά μπορούσαν να έχουν προνομιακή ενημέρωση για τη λαίλαπα που θα ακολουθούσε.

«Και να δοθούν στο λαό όλα τα πειστήρια και λεπτομερείς εξηγήσεις. Το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του λαού είναι πρωτοφανές και τεραστίων διαστάσεων. Του οφείλονται, το λιγότερο, ικανοποιητικές εξηγήσεις», καταλήγει το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

Από την πλευρά της η εφημερίδα «Η Αλήθεια» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Πόλεμος τραπεζών για τις καταθέσεις», γράφει ότι μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του Eurogroup, ξεκίνησε πόλεμος για εξασφάλιση όσο τον δυνατόν περισσότερων καταθέσεων από ελληνικές τράπεζες, με όπλο όχι το ύψος του επιτοκίου, αλλά την ασφάλεια του συστήματος.

Στους ισχυρισμούς του χθεσινού δημοσιεύματος της «Χαραυγής», περί φυγάδευσης χρημάτων στο εξωτερικό από το περιβάλλον της οικογένειας του Προέδρου Αναστασιάδη, αναφέρεται και η «Σημερινή».

Με τίτλο «Πόλεμος επί ερειπίων», η εφημερίδα γράφει ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν τερματίζουν τη σύγκρουση ούτε επί καμένης γης, που αφήνει η οικονομική κρίση, και σημειώνει ότι ο Πρόεδρος απέδωσε τους ισχυρισμούς σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού.

Με τίτλο «Απάντησαν με επίθεση», η «Χαραυγή» αναφέρει ότι η εταιρεία A. Loutsios και οι Άντης και Κάτια Λούτσιου απάντησαν στο χθεσινό δημοσίευμά της με επίθεση και απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη, εφόσον δεν ανασκευάσει η εφημερίδα, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για παραπληροφόρηση με στόχο να πληγεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

Τέλος, ο «Πολίτης» έχει τίτλο «ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ για πολιτικούς και… Μedia» και αναφέρει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ζητά λίστα με τραπεζικά απόρρητα.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «ο πόλεμος της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο μας επιφυλάσσει πολλές ακόμη αποκαλύψεις» και υποστηρίζει ότι οι διαρροές για τραπεζικά απόρρητα «εντάσσονται στην ευρεία υποψία που υπάρχει ότι στην οικονομική κατρακύλα του τόπου, εκτός από τους πολιτικούς, συνέβαλαν και ΜΜΕ».

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr