Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε νόμο για την αναστολή της ισχύος της συνθήκης INF του 1987 που αφορά την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς. Το κείμενο του νόμου τον οποίο ψήφισε η Κρατική Δούμα στις 18 Ιουνίου και ενέκρινε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) στις 26 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νόμος αναφέρει ότι ο πρόεδρος είναι αυτός που μπορεί να επαναφέρει σε ισχύ την συνθήκη.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της Επιτροπής επί θεμάτων άμυνας και ασφάλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βίκτορ Μπόνταρεφ, είχε δηλώσει ότι η λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι «ένα αναγκαστικό και αναγκαίο μέτρο, αντίστοιχο με το ισχύον καθεστώς στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά κατηγόρησαν την Ρωσία ότι παραβιάζει την συνθήκη INF (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty) τον Ιούλιο του 2014. Στη συνέχεια επαναλάμβαναν τον ισχυρισμό τους αυτό, ενώ η Ρωσία τον απέρριπτε προβάλλοντας παρόμοιους ισχυρισμούς έναντι των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου του 2019 ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στην συνθήκη INF, υποστηρίζοντας ότι μετά από έξι μήνες θα αποχωρήσουν από την συνθήκη, εάν η Μόσχα δεν ανταποκριθεί σε ορισμένες απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν πρωτίστως από την Ρωσία να μην αναπτύξει τον πύραυλο 9Μ729, (νατοϊκή ονομασία: SSC-8 – σ.σ.), το βεληνεκές του οποίου υπερβαίνει αυτό που ορίζει η συνθήκη INF.

Ο πρόεδρος Πούτιν με αφορμή την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε στις 2 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία αναστέλλει την συμμετοχή της στην συνθήκη INF