Ο Κόφι Άναν, πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, δήλωσε ότι είναι «πολύ αργά» για να πραγματοποιηθεί εκεί μια στρατιωτική επέμβαση και ότι ενδεχόμενος εξοπλισμός των αντιπάλων του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν πρόκειται να οδηγήσει στον τερματισμό της κρίσης που διαρκεί ήδη δύο χρόνια.

Ο Άναν, ο οποίος παραιτήθηκε τον Αύγουστο, λέγοντας ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον υποδεικνύουν ως υπεύθυνο για το αδιέξοδο στη μεσολάβησή του, ζήτησε να επιβληθεί μια πολιτική λύση βασισμένη σε μια συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε από τις παγκόσμιες δυνάμεις τον Ιούνιο στη Γενεύη.

«Δεν βλέπω μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το αφήσαμε και τώρα είναι πολύ αργά. Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά», είπε το βράδυ της Τρίτης, στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο της Γενεύης.

«Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της σύγκρουσης, δεν είμαι σίγουρος πως είναι ο τρόπος για να βοηθήσουμε το συριακό λαό. Περιμένουν να σταματήσει ο σκοτωμός. Διαπιστώνει κανείς πως μερικοί άνθρωποι που βρίσκονται πολύ μακριά από τη Συρία είναι και οι πιο πρόθυμοι για να διοχετεύσουν όπλα», πρόσθεσε ο Άναν.

«Η άποψή μου είναι πως, επειδή είναι πολύ αργά, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να ρίξουμε νερό στη φωτιά παρά να την ενισχύσουμε», υπογράμμισε.

Η συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Γενεύη αφορούσε την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, αλλά άφηνε ανοικτό το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο Άσαντ.

«Από τη στιγμή που μιλάς για μεταβατική κυβέρνηση με πλήρη εκτελεστική εξουσία, αυτό σημαίνει πως η υφιστάμενη κυβέρνηση αποχωρεί και θα εργαστείς για να φέρεις μια αλλαγή. Όμως δεν έκαναν αυτό. Έφυγαν από τη Γενεύη και άρχισαν και πάλι να συγκρούονται», δήλωσε ο Άναν αναφερόμενος στο διχασμό των μεγάλων δυνάμεων.

Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει πως περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία, ένας αριθμός τον οποίο ο Άναν χαρακτήρισε «χονδροειδώς υποτιμημένο».