Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, κατά την διάρκεια της συνάντησής της με το Βλάντιμιρ Πούτιν, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής της G20 στην Οζάκα δήλωσε στον Ρώσο Πρόεδρο πως οι σχέσεις των δυο χωρών μπορούν να βελτιωθούν, αρκεί η Ρωσία να σταματήσει τις ενέργειές της που αποσταθεροποιούν και υπονομεύουν τη διεθνή ασφάλεια.

«Δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων μέχρι η Ρωσία να σταματήσει τις ανεύθυνες και αποσταθεροποιητικές της ενέργειες, που απειλούν το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέι.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε στον Πούτιν ότι η Βρετανία διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις για την ανάμειξη της Ρωσίας στο περιστατικό της δηλητηρίασης του πρώην διπλού κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, τον περασμένο χρόνο στο Σάλσμπερι και ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο να αποδώσει ευθύνες στους υπόπτους που ενέχονται στη δηλητηρίαση.

«Η πρωθυπουργός είπε ότι η χρήση ενός θανατηφόρου νευροπαραλυτικού παράγοντα στους δρόμους του Σάλσμπερι εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο απαράδεκτης συμπεριφοράς και ήταν μια κατάπτυστη πράξη», ανέφερε η εκπρόσωπος της.

«Παράλληλα η Τερέζα Μέι ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο να αφήσει ελεύθερους του 24 Ουκρανούς ναύτες που συνελήφθησαν στον πορθμό του Κερτς, τον περασμένο Νοέμβριο, για να αποκλιμακωθεί η ένταση με την Ουκρανία» πρόσθεσε.

«Είπε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλούν βαθειά ανησυχία και πως για να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος απαιτείται αποκλιμάκωση της διένεξης και η απελευθέρωση των 24 ουκρανών στρατιωτικών, τα πλοία των οποίων καταλήφθηκαν βιαίως στην Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε η εκπρόσωπος η εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού.