Το Βερολίνο θα καλωσόριζε ενδεχόμενη αναθεώρηση της απόφασης της Τουρκίας για την αγορά πυραύλων εδάφους – αέρος S-400 από τη Ρωσία, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, τονίζοντας ότι το θέμα έχει προκαλέσει «δύσκολα ερωτήματα» και «εντατική συζήτηση» στα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ.

Επαναλαμβάνοντας προηγούμενη τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης, η κυρία Ντέμερ επισήμανε ότι για το ΝΑΤΟ έχει μεγάλη σημασία η συμβατότητα των δυνάμεών του και γι’ αυτό η απόκτηση ενός ρωσικού συστήματος θέτει «δύσκολα ερωτήματα». Επιπλέον, «λόγω της νομοθεσίας των ΗΠΑ περί κυρώσεων, η εισαγωγή αυτού του συστήματος στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσει κυρώσεις αντίστοιχες με αυτές που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας».

Και αυτό «δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας ούτε του ΝΑΤΟ», τόνισε η κυρία Ντέμερ και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση «θα χαιρέτιζε ενδεχόμενη αναθεώρηση της απόφασης της Τουρκίας – με το βλέμμα στη θέση της χώρας στην διατλαντική Συμμαχία».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας ανησυχεί ιδιαίτερα τους οικονομικούς κύκλους του Βερολίνου, καθώς θα επηρεάσει τη δραστηριότητα των περισσότερων από 7.000 γερμανικών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του Γερμανικού Επιμελητηρίου, οι γερμανικές εταιρίες έχουν δημιουργήσει κεφάλαιο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ απασχολούν περισσότερους από 130.000 εργαζόμενους και έκαναν το 2017 τζίρο 31,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.