Η φωτογραφία του ιρανού προέδρου Αχμαντινετζάντ που αγκαλιάζει τη μητέρα του εκλιπόντος ηγέτη Ούγκο Τσάβες, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του για το χαμό του γιου της και μέχρι πρότινος προέδρου της Βενεζουέλας, έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στους κύκλους των συντηρητικών μουσουλμάνων κληρικών.

Στη φωτογραφία φαίνεται ο πρόεδρος του Ιράν να ακουμπά με το μάγουλό του το πρόσωπο της Elena Frias. Αυτή η κίνηση του Αχμαντινετζάντ χαρακτηρίστηκε ως «αμαρτωλή» καθώς σύμφωνα με το ισλαμικό δόγμα οι μουσουλμάνοι άντρες δεν επιτρέπεται να αγγίζουν άλλες γυναίκες πέρα από όσες ανήκουν στην οικογένειά τους.

Οι συντηρητικοί κληρικοί ισχυρίζονται ότι η πράξη του αυτή προσέβαλε τη θρησκευτική αξιοπρέπεια του Ιράν και χαρακτηρίστηκε ως «haram», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια απαγορευμένη πράξη σύμφωνα με τους νόμους του Ισλάμ.

Ο Mohammad Taghi Rahbar, κληρικός στην πόλη Isfahan δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ότι ο ιρανός πρόεδρος «έχασε τον έλεγχο».

«Το να ανταλλάσσει χειραψία με μια γυναίκα “non-mahram” (που δεν του συνδέει δηλαδή συγγένεια), υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είτε είναι μικρής ηλικίας είτε μεγάλη, δεν επιτρέπεται. Οι εναγκαλισμοί και η έκφραση συναισθημάτων είναι ανάρμοστη για την ιδιότητα και αξιοπρέπεια του προέδρου μιας χώρας, όπως αυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».