Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ κατέληξαν σε σε συμφωνία για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, μετά τις συναντήσεις που είχαν σήμερα στα Σκόπια με τον Επίτροπο αρμόδιο για την διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, ο οποίος συνοδευόταν από τον εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ, Ρίτσαρντ Χόουιτ και τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Γίρζι Μπούζεκ.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιστροφή της αντιπολίτευσης υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στη Βουλή και τη συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Μαρτίου.

Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές η οποία λήγει στις 3 Μαρτίου θα παραταθεί κατά πέντε ημέρες.

Επίσης, θα σχηματιστεί διακομματική επιτροπή για τη διερεύνηση των επεισοδίων στη Βουλή της 24ης Δεκεμβρίου 2012, ενώ μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, οι πολιτικοί αρχηγοί θα εξετάσουν το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Η αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι είχε αποχωρήσει από τη Βουλή μετά τα γεγονότα στο Κοινοβούλιο στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012 και είχε γνωστοποιήσει ότι θα απέχει από τις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, αυτή που «αναγκάστηκε» να προβεί στις περισσότερες υποχωρήσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, είναι η αντιπολίτευση.